ГоловнаПолітика

Зеленський закликав греків домогти в порятунку Маріуполя, "який став домом для великої грецької громади"

Президент нагадав, що українська грецька громада – одна з найбільших у світі.

Зеленський закликав греків домогти в порятунку Маріуполя, "який став домом для великої грецької громади"
Фото: скрин відео

Президент України Володимир Зеленський звернувся до парламенту Греції із закликом про допомогу в порятунку людей з Маріуполя. 

“Місто потребує гуманітарної допомоги! Місто потребує порятунку звідти людей – уцілілих і поранених. Росія блокує Маріуполь з початку березня, на землі блокує і на морі. Не пропускає туди навіть елементарні гуманітарні вантажі. Я впевнений, що сила Греції може допомогти реалізувати цю місію. Рахунок іде на дні”, - зазначив президент. 

Він нагадав, що в Маріуполі досі залишаються близько 100 тисяч людей - в місті немає жодної неушкодженої будівлі.

“Впевнений, кожен із вас вже бачив, як місто виглядає зараз. Після того, як до нього підійшла Російська Федерація. Просто руїни. Ось що Росія зробила з нашим мирним Маріуполем. Але – і з вашим мирним Маріуполем. Це місто завжди було домом для великої грецької громади. Українська грецька громада – одна з найбільших у світі. Століттями наші народи жили поруч, виховували дітей, будували майбутнє”, - йдеться у зверненні президента. 

Він додав, що Україну і Грецію пов’язують тисячі років історії і що “грецький Херсонес був зображений навіть на нашій національній валюті – на гривні”.

“Російські війська принесли зараз смерть і руйнування туди, де століттями українці і греки насолоджувалися миром і процвітанням. Більше того, Росія почала нову депортацію людей з півдня України. Вже як мінімум десятки тисяч наших людей вивезені на територію Росії і на тимчасово окуповані нею території України. Це мешканці Маріуполя та інших міст і громад, які опинились під ударами російських військ. Це примусове переселення людей Росією – далеко не перше і для греків, і для українців. Але Російська держава здійснює його зараз так, ніби депортація і не остання. Росія абсолютно впевнена у своїй безкарності за все, що вона робить”, - зазначив український президент. 

Він закликав допомогти врятувати хоча б тих у Маріуполі, хто ще живий і хто може бути врятований. Та нагадав про грецьку національну таємну організацію, засновану в Одесі у 19 столітті, що прагнула звільнити Грецію від османського ярма.

"Філікі Етерія", створена в нашій Одесі, відіграла таку роль в історії вашої держави, яку неможливо переоцінити. І я закликаю вас зараз, відкрито, створити таку нову спілку друзів, яка зможе врятувати українців і греків півдня нашої держави. Яка зможе допомогти Маріуполю”, - заявив Володимир Зеленський.

Він додав, що саме  з Грецією повʼязаний розвиток християнства не тільки в нашій державі, але й загалом у нашому регіоні.

"Україна – одна з найбільших країн православʼя, і світло Хрещення було принесене греками. Якби хтось спробував вирвати з української історії і культури грецьке коріння, то ми втратили б, втратили б фундаментальну частину себе. Так само і для вас – базові речі вашої історії, вашого національного самосприйняття повʼязані з українською землею. "Свобода або смерть!" – ці слова відображають зараз не тільки нашу боротьбу проти спроби Росії підкорити Україну. Це частина вашої ідентичності, яка походить з нашої Одеси. Ще одного південного міста України, яке Росія може спробувати знищити так само, як і Маріуполь", - резюмував президент.

Нагадаємо, за словами Володимира Зеленського, російські війська в Маріуполі почали спалювати розстріляних українців, щоб приховати масштаби звірств.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram