ГоловнаПолітика

Резніков закликав політиків не піаритися на теробороні

"Є чітка вертикаль Сил територіальної оборони. Її формують військові".

Резніков закликав політиків не піаритися на теробороні
Фото: Макс Требухов

Міністр оборони Олексій Резніков закликав політиків не піаритися на формуванні територіальної оборони України.

"Звертаюся до всіх керівників органів місцевого самоврядування та інших обраних осіб. Я закликаю вас утриматись від дій і висловлювань, які політизують справу організації територіальної оборони. Мова йде про найважливіше - захист нашої країни. Тут не місце піару та пересмикуванням. Ми усі спільно маємо працювати заради інтересів України, кожен - у межах своїх повноважень. Зміцнювати обороноздатність, а не шкодити їй, розбалансовуючи процес. Є чітка вертикаль Сил територіальної оборони. Її формують військові. Очільники громад не очолюють формування Сил територіальної оборони і мають діяти у межах своїх компетенцій", - цитує Резнікова пресслужба міністерства.

Його заява пролунала після того, як Київська міська державна адміністрація заявила про створення у столиці штабу територіальної оборони. За даними КМДА, систему територіальної оборони столиці мають розгорнути найближчим часом, а нині триває набір резервістів у бригаду.

Міністерство оборони заявило, що неузгоджені кроки і заяви, які йдуть всупереч положенням закону України "Про основи національного спротиву", можуть ввести громадян в оману і зашкодити інтересам оборони держави.

"Ми виходимо на практичну стадію реалізації положень цього фундаментального закону. І важливо, щоб кожен розумів, де його компетенція починається і де завершується. В питаннях оборони не може бути ніякої двозначності. Тож, перше і єдине, що всі мають запам‘ятати - створення Сил територіальної оборони як окремого потужного компоненту всеохоплючої оборони у складі Збройних Сил України - це виключна компетенція військових, їх функція. На рівні з десантно-штурмовими військами, авіацією чи флотом тощо. Армія формує структуру Сил ТрО, готує відповідні плани, ставить завдання, призначає командирів, надає зброю. А міські та сільські голови, загалом місцеве самоврядування робить свій внесок у забезпечення належної матеріальної бази. Мають бути приміщення, електрика, вода, тепло, чисті вулиці, вирішені інші супутні питання. І ми вдячні за підтримку, яка вже надається", - сказав Резніков.

За його словами, найближчим часом Міноборони збирається організувати навчання місцевих керівників для недопущення помилок та самовільних дій і буде суворо вимагати дотримання законодавства.

Нагадаємо, що в липні 2021 року Верховна Рада ухвалила президентський проєкт закону про основи національного спротиву та у зв'язку з цим збільшила чисельність Збройних сил України.

Він врегульовує питання розвитку територіальної оборони, організації руху опору на окупованій території під час відсічі збройної агресії та відповідної підготовки громадян України.

У зв'язку з формуванням Сил територіальної оборони загальна чисельність ЗСУ збільшується на 15 тисяч осіб (до 261 тисячі), у тому числі військовослужбовців - на 11 тисяч (до 215 тисяч).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram