ГоловнаПолітика

​Зеленський взяв участь у заходах з нагоди 79-ї річниці вшанування жертв трагедії Бабиного Яру

"Ми схиляємо голову перед усіма жертвами Бабиного Яру. І не маємо права забути ці страшні злочини"

​Зеленський взяв участь у заходах з нагоди 79-ї річниці вшанування жертв трагедії Бабиного Яру
Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський взяв участь у заходах з нагоди 79-ї річниці вшанування жертв трагедії Бабиного Яру.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

"Є слова, після прочитання яких стає моторошно. Слова, що ілюструють безмежність людської жорстокості. Слова, що є символом звірячої ненависті. Це слова оголошень, які розвішували в Києві нацистські окупанти. У них усім євреям міста та околиць наказувалося прибути 29 вересня 1941 року, о 8-й годині ранку, з документами, грішми й білизною на ріг вулиць Мельникова та Дегтярівської. А тим, хто не підкориться, погрожували розстрілом. Звісно, моторошно стає не від самих слів, а від бездушних дій, що стояли за ними. Коли за два наступних дні в урочищі Бабин Яр нацисти вбили майже 34 тисячі людей. А за два наступних роки, за різними підрахунками, – від 70 до 200 тисяч. Вбили тільки за те, що вони євреї. А згодом – лише за те, що вони роми, українці, військовополонені", - йдеться у повідомленні.

Президент наголосив, що страчені у Бабиному Яру - це тисячі родин, яких винищили цілими поколіннями.

"79 років тому у спільне минуле українського та єврейського народів була вписана чорна сторінка. Ми схиляємо голову перед усіма жертвами Бабиного Яру. І не маємо права забути ці страшні злочини. Щоб більше ніколи в історії щодо жодної національності в жодному куточку світу не з’являлися подібні оголошення. Ніколи знову! Вічна пам'ять загиблим у Бабиному Яру!", - наголосив Зеленський.

Тим часом міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко і член наглядової ради Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр", президент Всесвітнього єврейського конгресу Рональд Лаудер підписали Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю. Документ був підписаний на місці майбутнього меморіалу одразу після церемонії вшанування пам'яті жертв трагедії в Бабиному Яру.

Згідно з меморандумом, збереження та відновлення пам'яті про трагедію Бабиного Яру як символу Голокосту та інших трагедій періоду Другої світової війни є невід'ємною складовою пам'яті єврейського народу, національної пам'яті українського народу, а також інших народів світу, які стали жертвами та свідками злочинів нацистського режиму.

Сторони меморандуму виступили за об'єднання зусиль українського суспільства, держави, міжнародної спільноти та організацій, що займаються дослідженням та вивченням Голокосту і трагедії Бабиного Яру, спрямованих на збереження та відновлення історичної пам'яті, щоб вона стала постійним нагадуванням про ціну, яку люди платять заради миру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram