ГоловнаПолітика

Кличко: ми працюємо над тим, щоб Київ через 5 років увійшов до ТОП-100 міст світу

Мер міста анонсував побудову "київського Діснейленду" на Гідропарку. 

Влада Києва працює над тим, щоб через 5 років столиця України увійшла до ТОП-100 міст світу. 

Про це Віталій Кличко заявив під час онлайн-конференції “Яким ми бачимо Київ”, повідомили на офіційному сайті мера столиці. 

Під час онлайн-конференції обговорили чотири ключових теми: розвиток транспорту, соціальної інфраструктури, реновацію старої забудови та екологію Києва. Також свої думки щодо розвитку української столиці висловили іноземні фахівці та експерти: представники мерії Лейпцига, “Німецького товариства міжнародного співробітництва” (GIZ), а також експерти Ради Європи та Світового банку.

Фото: kiev.klichko.org

"Світ сьогодні стрімко змінюється. І тенденція така, що майбутнє – не за супердержавами чи об’єднаннями країн, а за мегаполісами. Більше 4 мільярдів людей живуть сьогодні у великих мегаполісах і маленьких містах. Через 25 років у містах, за прогнозами, будуть жити вже 7 мільярдів людей. Мегаполіси стануть в авангарді розвитку. Вони будуть магнітами, що притягують найкращі таланти і найбільші ресурси", - сказав Кличко.

За словами мера, щоб успішно конкурувати з мегаполісами світового рівня, Києву потрібно робити великі зусилля вже сьогодні.

"Саме тому ми з командою тривалий час розробляємо амбітний план: як Києву через 5 років увійти до ТОП-100 міст світу. Це - чітка покрокова програма, фундамент для реалізації якої ми закладали попередніх 6 років!" - додав Віталій Кличко.

Він зауважив, що Київ має стати зеленим містом – як, наприклад, Відень. Культурним і туристичним містом - як Рим. Зручним для мешканців - як Копенгаген. Романтичним - як Париж. Бізнес у столиці має бути розвиненим, як в Лондоні. Для цього міська влада працюватиме у таких ключових напрямках розвитку: транспортна система, соціальна інфраструктура, реновація застарілої забудови та екологія.

Фото: kiev.klichko.org
"Транспортна система має функціонувати за принципом: "через все місто – за одну годину". Що вже зроблено для реалізації цього підходу? Ми оновлюємо дорожню інфраструктуру, мости і шляхопроводи, в ремонт яких не вкладали коштів десятиліттями. У Києві 1667 км доріг. Майже тисячу кілометрів з них ми відремонтували. Ми добудуємо Подільсько-Воскресенський мостовий перехід. – Проєкт, який не можуть реалізувати в столиці вже понад 20 років! Розпочали оновлення й інших мостів через Дніпро, будівництво транспортних розв’язок та перехоплюючих паркінгів на в’їздах до міста. Триває облаштування велосипедних доріжок", - наголосив Віталій Кличко.

Він зауважив, що пріоритетом для столичної влади є розвиток громадського транспорту. Так, до кінця наступного року, планується завершити будівництво двох нових станцій метро на Виноградар. А після запуску автомобільного сполучення через Подільсько-Воскресенський міст - розпочати будівництво лінії метрополітену на Троєщину - 5 станцій.

"Наше завдання – створити комфортні умови для проживання в столиці. А це, зокрема, - розвинена соціальна інфраструктура. Тому ми будемо запроваджувати принцип: всі переваги центра міста – у кожному районі столиці. І ми вже встигли немало для цього зробити: за останніх 4 роки побудовали та оновили 28 дитячих садочків та 7 шкіл. Відремонтували понад 40 відділень у медзакладах та 4 пологових будинки", - розповів мер Києва.

Значно зменшили і чергу в дитячі садочки - на 12,5 тисяч. І вже найближчими роками її взагалі не повинно бути.Розміщення новобудов буде плануватися тільки комплексно - з одночасним будівництвом дитячих садків та шкіл, об’єктів соціальної інфраструктури, скверів та автопарковок.

"Ми плануємо створити в столиці парк розваг і відпочинку для дітей і дорослих (український Діснейленд) на території Гідропарку. Амбітно? Так! І ми це зробимо!" - наголосив Віталій Кличко.

Він також додав, що  на місці застарілих “хрущовок” мають з'явитися комфортні житлові комплекси. А на місці промзон – інноваційні, технологічні бізнес-парки та мистецькі комплекси.

"Для збереження історичної спадщини столиці ми заборонимо висотне будівництво у центральній частині міста. Будемо реставрувати пам’ятки культурної спадщини, - розповів мер. - У нас, справді, амбітні плани. Ми хочемо перенести частину адміністративних установ з будівель в центрі Києва і розвивати адміністративно-діловий центр на території промзони на Теличці. Це розвантажить місто і дасть новий поштовх до його розвитку", - додав мер.

Разом з тим, важливим завданням столичної влади є поліпшення екології в місті. Зокрема, важливо зберегти існуючі парки та сквери, створити нові, збільшити площі озеленених територій міста.

"Ми завершимо і реконструкцію Дніпровської та Деснянської водопровідних станцій. Це забезпечить місто чистою питною водою. Для поліпшення екологічного стану довкілля важливо також завершити реконструкцію Бортницької станції аерації. Будемо впроваджувати і нетрадиційні відновлювальні джерела енергії, установку сонячних батарей. Здійснювати заходи з енергоефективності будівель", - наголосив Кличко.

Він нагадав, що протягом останніх шести років місто успішно оновлює зелені зони Києва. Так, відремонтували майже 400 парків та скверів. Збільшили і їх кількість - надали статус парку чи скверу 136 зеленим зонам. Крім того, оновили вісім міських пляжів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram