ГоловнаПолітика

Порошенко взяв участь у зустрічі лідерів ЄНП

Серед учасників була також канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Порошенко взяв участь у зустрічі лідерів ЄНП
Фото: eurosolidarity.org

Голова політичної партії «Європейська Солідарність», експрезидент України Петро Порошенко взяв участь у зустрічі лідерів Європейської народної партії з питань Східного партнерства. Про це повідомляє пресслужба «ЄС».

У заході також взяли участь Президент Європейської народної партії Дональд Туск, Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, Президент Республіки Кіпр Нікос Анастасіадес, Федеральний Канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем'єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович, глави урядів Болгарії, Ірландії, Латвії, Словенії лідери інших політичних партій - членів родини Європейської народної партії.

У своєму виступі Петро Порошенко висловив глибоку вдячність лідерам Європейського Союзу та Європейській народній партії за постійну активну підтримку України як у протидії російській агресії, так і реалізації реформ, спрямованих на зміцнення демократичних інститутів, прискорення економічного розвитку і всебічного зближення з Євросоюзом, повідомляє пресслужба.

«Подальший розвиток Східного партнерства після 2020 року має відображати чіткі європейські устремління асоційованих з ЄС країн - України, Грузії і Молдови - і передбачати нові інструменти для більш глибокої політичної та економічної інтеграції в ЄС», - зазначив Петро Порошенко.

Він висловив надію на політичну підтримку з боку ЄНП та подальшого головування Німеччини в Раді ЄС євроінтеграційного курсу України. А також ще раз подякував лідерам Євросоюзу за рішення ввести для громадян України безвізовий режим, відкрив нову сторінку в розвитку двосторонніх відносин і зміцнив взаємну довіру. У цьому контексті Петро Порошенко висловив надію на якнайшвидше зняття коронавірусних обмежень поїздок українських громадян до країн ЄС. І високо оцінив гуманітарну і макрофінансову підтримку, яку надають європейські партнери Україні в боротьбі з наслідками пандемії коронавірусу.

У контексті триваючої російської агресії проти України Петро Порошенко звернув увагу лідерів ЄНП на продовження системних антиукраїнських і антиєвропейських кампаній з боку Москви.

«Росія продовжує агресію проти України на Донбасі і в Криму, вбиває українських військових і цивільних, ігнорує виконання Мінських домовленостей, готує військову операцію на півдні України - ми повинні об'єднати зусилля і зупинити злочинні дії Кремля проти української держави і міжнародного правопорядку», - зазначив п'ятий Президент.

Він поінформував лідерів Європейської народної партії про ситуацію на Донбасі, триваючу повзучу анексію Росією Азовського моря і Керченської протоки, порушення прав людини і мілітаризацію Кримського півострова, а також посилення кібератак і дезінформаційних кампаній проти України.

Петро Порошенко висловив надію на рішення червневої Європейської Ради про продовження на шість місяців антиросійських секторальних санкцій і закликав європейських лідерів до подальшого посилення обмежувальних заходів проти Російської Федерації до повного відновлення територіальної цілісності України, включаючи Донбас і Крим.

Крім того, Петро Порошенко наголосив на важливості посилення уваги з боку міжнародної спільноти до стану дотримання українською владою принципів верховенства права і незалежності правосуддя, а також запобігання практики політично мотивованих переслідувань.

«На ваших очах відбуваються реванш, політична помста і політично мотивовані переслідування опонентів, активістів, волонтерів, військових. Під ударом опинилися демократія і верховенство права в Україні - основні елементи спільних цінностей, Угоди про асоціацію, наших відносин з ЄС і НАТО. Це - прямий шлях до міжнародної ізоляції України, охолодження відносин із Заходом і повернення в орбіту впливу Кремля. Все це ми вже бачили в 2013 році і ми не дамо цьому повторитися. Що стосується мене особисто, то я вистояв проти російської агресії в найскладніші часи, а тому вистою і перед політично мотивованим переслідуванням з боку нової влади. Головне сьогодні - не Порошенко, а збереження демократичної європейської України», - зазначив лідер «Європейської Солідарності».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram