ГоловнаПолітика

Рада ввела звання бригадного генерала і комодора

Депутати продовжили реформу військових звань в Україні.

Рада ввела звання бригадного генерала і комодора
Фото: Сергей Нужненко

Верховна Рада в четвер ухвалила в другому читанні і в цілому законопроєкт №2247 про нову систему звань вищого офіцерського корпусу Збройних сил України.

За нього проголосував 291 народний депутат.

Кількість генеральських звань в армії буде колишньою, але їх назви змінюються: генерал-майор стане бригадним генералом, генерал-лейтенант - генерал-майором, генерал-полковник - генерал-лейтенантом, а генерал армії України - просто генералом.

На флоті кількість звань збільшиться з трьох до чотирьох: контрадмірал стане комодором, віцеадмірал стане контрадміралом, адмірал - віцеадміралом. При цьому з'являється вище офіцерське звання адмірала, яке буде відповідати нинішньому генералу армії України.

Ліворуч - стара система звань, праворуч - нова
Ліворуч - стара система звань, праворуч - нова

Військові звання, присвоєні до набуття чинності цього закону, зберігаються.

Нагадаємо, в 2019 році Верховна Рада внесла зміни до переліку звань рядового, сержантського і старшинського складу, прибравши звідти прапорщиків і мічманів.

Офіцерські звання тоді залишили колишніми, хоча ще у 2015 році президент Петро Порошенко заявляв, що замість молодшого лейтенанта з'явиться звання хорунжий, а замість генерал-майора - звання бригадного генерала.

У 2016 році в українській армії ввели нові знаки розрізнення з погонами без радянських зірок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram