ГоловнаПолітика

Україна підготувала для Міжнародного трибуналу меморандум у справі про захоплення Росією моряків у Чорному морі

Агентом України в міжнародних судових інстанціях у справах проти РФ став Єнін.

Україна підготувала для Міжнародного трибуналу меморандум у справі про захоплення Росією моряків у Чорному морі
Фото: надано Дмитром Кулебою

Україна направляє до Міжнародного трибуналу ООН меморандум із доказами проти Росії в справі про порушення нею Конвенції з морського права – викрадення й незаконне затримання українських моряків і суден.

Про це повідомив на брифінгу міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Він зазначив, що українська сторона буде продовжувати робити все необхідне, щоби домогтися справедливості. За словами міністра, це – новий етап у протидії російській агресії.

"Росія повинна відповісти, відповідно до Конвенції ООН із морського права, за утримання протягом дев'яти місяців у російській в'язниці наших моряків, а також за утримання протягом 11 місяців наших кораблів. Сьогодні, як і передбачено процедурами трибуналу, ми передаємо нашу розгорнути правову позицію на розгляд арбітражного трибуналу", – сказав Кулеба.

Він також повідомив про призначення свого заступника, Євгенія Єніна, агентом України в міжнародних судових інстанціях у справах проти РФ.

Єнін пояснив, що кінцева мета України в цій справі – "домогтися, щоб у рішенні арбітражного суду було чітко зафіксовано, що російська сторона порушила вимоги міжнародного морського права".

"Росія в майбутньому повинна утримуватися від таких порушень щодо українських військових кораблів, сплатити належну компенсацію морякам, ВМС і державі Україна", – сказав він.

Єнін також зазначив, що текст меморандуму є конфіденційним, а отже – не підлягає розголошенню. Водночас він пояснив, як формується структура заподіяної Росією шкоди.

"Перший елемент – збиток, заподіяний ВМС України за ремонт суден, а також за неможливість їх використання протягом одного року. Другий – матеріальні та моральні збитки нашим морякам, яких незаконно утримували в російській в'язниці Лефортово понад 9,5 місяця. Крім того, це відшкодування державі Україна за порушення її прав", – пояснив він.

Як вказують високі представники МЗС, спеціально для цих цілей Україна найняла професійну британську юридичну компанію, яка спеціалізується на аналізі оцінки збитків, завданих корабля і яка буде супроводжувати саму справу.

"З чого складається сам меморандум? По-перше, це наша правова позиція, яку ми чітко й детально описуємо про те, які саме норми порушила російська сторона. Це також опис фактів для підтвердження нашої позиції, свідчення свідків, експертів. Нашими свідками, зокрема, є капітан проходу Гриценко, командири трьох суден: Мокряк, Небилиця, Мельничук, а також інші члени екіпажу. Свідчення також дає Микола Полозов – адвокат, що представляє моряків у російському суді", – зазначив Єнін.

Згідно з вимогами регламенту, після 22 травня Росія матиме три місяці на вираження своїх заперечень щодо юрисдикції в цій справі. Рішення щодо подальшого розгляду прийматиме арбітражний суд, який може або розділити процес на дві стадії: слухання про відповідність юрисдикції й окремо по суті, або об'єднати їх в одну й розглядати як єдине ціле. Єнін також повідомив, що остаточне рішення суд може оголосити у 2022 – 2023 роках.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів окупованого Криму обстріляли й захопили три кораблі ВМС України: катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", що прямували з Одеси до Маріуполя, а також їхні екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені. Росія обстріл і захоплення українських кораблів визнала.

18 листопада 2019 року, після 358 днів незаконного захоплення, катери й буксир передали Україні в нейтральних водах, відповідно до рішення Міжнародного трибуналу з морського права. 20 листопада вони прибули на базу в Очаків. При цьому судна прийшли не своїм ходом, а за допомогою буксирів, у практично знищеному стані. До цього часу їх не відновлювали через слідчі дії та проведенням балістичної експертизи. При огляді також з'ясувалося, що росіяни зняли все радіоустаткування, а також унітази, кухонні плити, плафони розетки.

Українські моряки повернулися додому 7 вересня 2019 року під час обміну полоненими у форматі 35 на 35

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram