ГоловнаПолітика

Зеленський побоюється "страшної статистики" коронавірусу після Великодня

"Якщо буде від 2 до 10% хворих - медики вирішуватимуть, кому жити далі".

Зеленський побоюється "страшної статистики" коронавірусу після Великодня

Президент Володимир Зеленський вважає, що епідемія коронавірусу в Україні поки що проходить м'яко, але порушення карантину на Великдень може призвести до "страшної статистики".

Про це він сказав в ефірі "Свободи слова Савіка Шустера" на телеканалі "Україна".

"Зараз ми ситуацію дуже непогано контролюємо, зараз у нас дуже непогані цифри. Тому люди повинні знати: свята святами, але наступного року. Всі разом підемо до церкви. А сьогодні терпіння і хоча б раз відреагувати не серцем, а розумом", - сказав він.

Зеленський побоюється, що після Великодня в Україні відбудеться стрибок захворювання.

"У нас може бути після Великодня страшна статистика - від 2 до 10 відсотків хворих серед усього українського населення. Люди, які не самоізолюються і підуть до церкви, знаєте, що роблять? Вони ставлять перед вибором медиків, як це було в Італії... Якщо буде від 2 до 10 відсотків хворих - медики вирішуватимуть, кому жити далі", - сказав президент.

Водночас він наголосив, що цього можна уникнути, якщо люди будуть дотримуватися "не жорстких поки що" умов карантину. "Ніхто не заварює двері в будинки, ніхто нікого не б'є, не заганяє додому силою", - сказав він.

Якщо після Великодня не почнеться сильного спалаху коронавірусу, вже наприкінці наступного тижня можуть оголосити перші кроки для пом'якшення карантину.

"З урядом 24 числа ми вийдемо з комунікацією. Люди зрозуміють, які заходи карантину будуть пом'якшені. Тому що частково людей потрібно буде відпускати на роботу. Частково галузі, які для нас дуже важливі, будуть відкриватися. Частково може бути пом'якшення в травні щодо транспорту. Такі речі будуть, якщо не буде великої хвилі", - сказав Зеленський.

Нагадаємо, що станом на ранок 17 квітня в Україні виявили 4,7 тис. випадків коронавірусної хвороби, померли 125 осіб, а 246 вилікувалися.

Кількість інфікованих зараз зростає приблизно на 10% на добу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram