ГоловнаПолітика

НАБУ викрило схему розтрати 51 млн гривень, виділених для шахт

У 69 закупівлях договори на постачання отримувала одна компанія, яка перепродавала товари за завищеними цінами.

НАБУ викрило схему розтрати 51 млн гривень, виділених для шахт
Фото: beztabu.net

Правоохоронці викрили двох осіб, причетних до організації схеми заволодіння більш ніж 51,17 млн гривень трьох державних вуглевидобувних підприємств. 16 березня їм повідомили про підозру за ч. 4 ст. 28 ч.5 ст.191, ч.1 ст. 255 Кримінального кодексу.

Про це повідомляють на сайті Національного антикорупційного бюро.

Слідство встановило, що впродовж 2016-2018 років група осіб організувала схему, в результаті якої фактично встановила контроль за державними закупівлями трьох державних підприємств - ДП "Селідоввугілля", ДП "Мирноградвугілля" і ДП "Шахтоуправління Південнодонбаське №1". Ідеться про весь ланцюжок - від моніторингу потреб держпідприємств у закупівлях, формування умов тендерів, комунікації з потенційними постачальниками до визначення очікуваної вартості закупівлі, переможця тендерів і контролю за розрахунками з ним", - зазначено в повідомленні.

У 69 закупівлях зазначених підприємств, як встановлено, договори на постачання отримувала одна компанія. При цьому йшлося про постачання таких товарів: паливно-мастильні матеріали, запасні частини до гірничо-шахтного устаткування, металовироби, кабельна продукція для шахт.

"Однак фактично ця компанія виконувала роль посередника, перепродуючи товар, придбаний в учасників реального сектору, з націнкою. Ті, своєю чергою, через спеціально створені учасниками схеми перешкоди не мали реальних шансів співпрацювати з держпідприємствами", - зазначили в НАБУ.

Упродовж майже трьох років ці три державні підприємства закупили за завищеними цінами обладнання, запасні, витратні матеріали й інші товари, іноді навіть без потреби, на суму майже 174,5 млн гривень, переплативши понад 51,17 млн гривень.

Слідство встановлює інших осіб, причетних до організації корупційної схеми, для притягнення їх до відповідальності.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський висунув умови для закриття збиткових шахт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram