ГоловнаПолітика

Єрмак виключає прямі переговори з бойовиками в рамках Консультативної ради

З боку Донбасу будуть переселенці, а не тільки жителі окупованих районів.

Єрмак виключає прямі переговори з бойовиками в рамках Консультативної ради
Фото: Lb.ua

Голова Офісу президента Андрій Єрмак виключає, що Консультативну раду при Тристоронній контактній групі створюють для прямих переговорів з бойовиками або легітимізації окупаційних адміністрацій.

На брифінгу в перерві засідання Ради національної безпеки й оборони він зазначив, що нинішня влада отримала "у спадок" контактну групу, в якій як спостерігачі були представлені члени окупаційних адміністрацій.

"Єдиними представниками, які були присутні разом з Україною, ОБСЄ і Росією в статусі спостерігачів, були представники так званих ОРДЛО. Українських громадян, які вимушено проживають на території, що контролюється українським урядом, позбавили права мати свій голос і висловлювати позицію з цих питань", - сказав він.

За його словами, Україна не згодна з таким станом справ.

"Тому на останній зустрічі в Мінську учасники Тристоронньої контактної групи заявили про необхідність діяльності Консультативної ради, яку створюють у політичній підгрупі як дорадчий орган, який може розглядати питання, що узгоджені в пакеті Мінських угод, і давати свої пропозиції, які можуть бути використані або не використані в роботі політичної підгрупи", - заявив голова Офісу президента.

Єрмак "з повною відповідальністю" підкреслив, що "ніяких кроків, які створювали би правове поле для представників так званих ОРДЛО, не існує".

"Про жодні прямі переговори не йдеться. Ми говоримо про створення платформи, в рамках якої громадяни України, котрі проживають як на контрольованій, так і на неконтрольованій території,  можуть спілкуватися з приводу питань, узгоджених у пакеті Мінських угод", - сказав Єрмак.

Механізм відбору представників Донбасу до Консультативної ради ще допрацьовують.

"Якщо цей орган буде створено, то з боку України це будуть справжні фахівці, патріотично налаштовані люди, авторитети в Україні та світі. Ми консультуємося з приводу цих осіб", - сказав голова ОП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram