ГоловнаПолітика

Дубілет вирішив "крок за кроком" пояснити свій метод електронного перепису населення

Міністр для цього скликає пресконференцію.

Дубілет вирішив "крок за кроком" пояснити свій метод електронного перепису населення
Фото: Макс Левин

Міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет у четвер, 6 лютого, скликає пресконференцію, на якій має намір розповісти про свою методологію оцінки чисельності населення України.

Про це він повідомив у фейсбуці.

"Сьогодні о 14:00 я проводжу пресконференцію, присвячену методології оцінки чисельності населення. Це дуже важлива пресконференція для мене. Можна вести дискусію про те, чи потрібно проводити традиційний перепис населення. Можна сперечатися, наскільки коректні методи, які ми вибрали. Але для мене дуже важливо, щоб ні в кого не залишилося і думки про те, що хтось десь міг дурити або обманювати. Хтось може ставити під сумнів мої управлінські компетенції. Хтось - математичні або статистичні. Але я не можу дозволити, щоб хтось поставив під сумнів мої моральні якості (або членів нашої робочої групи)", - написав Дубілет.

Він підкреслив, що хоче ще раз крок за кроком показати проведені розрахунки, як вийшли ті цифри, які були опубліковані.

Дубілет додав, що в пресконференції візьмуть також участь голова Держкомстату Ігор Вернер, завідувач відділу моделювання соціально-економічних процесів і структур Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Володимир Саріогло, завідувач кафедри прикладної математики Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" Олег Чертов, засновники проєкту "Рейтинг. Бізнес в офіційних цифрах" Павло Полікарчук і Марія Данюк.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів збирається відмовитися від традиційного перепису населення. Дубілет вважає, що за допомогою даних мобільних операторів і електронних реєстрів отримано "досить точну модель" для підрахунку чисельності населення України. Вона показала, що в країні залишилося лише 37,289 млн осіб.

Громадська організація "Український центр суспільних даних" допускає, що електронний перепис, проведений Дубілетом, зроблено простим множенням на 0,888 цифр Держслужби статистики. Дубілет фальсифікацію перепису заперечує.

Перший і наразі останній перепис у незалежній Україні відбувся 2001 року. Тоді чисельність населення країни становила 48,457 млн осіб. До цього українців "переписували" ще в складі СРСР 1989 року. Тоді в Українській РСР проживало 51,7 млн осіб.

Уряд планував Всеукраїнський перепис населення на 2011 рік. Згодом його перенесли спочатку на 2012, потім на 2013, потім на 2014, після чого на 2016 рік. У грудні 2015 року уряд вп'яте переніс перепис населення - на 2020 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram