ГоловнаПолітика

Україна візьме участь у дебатах Радбезу ООН про дотримання Статуту

Мета дебатів - країни-порушники повинні нести відповідальність за свої дії.

Україна візьме участь у дебатах Радбезу ООН про дотримання Статуту
Фото: EPA/UPG

Сьогодні, 9 січня, Україна візьме участь у відкритих дебатах Ради Безпеки ООН щодо дотримання Статуту організації як основи підтримання міжнародного миру і безпеки.

Про це повідомив спікер постійного представництва при ООН Олег Ніколенко у фейсбуці.

Він також зазначив, що мета дебатів, які проводить В'єтнам як голова Радбезу в січні, - "дати відповідь на питання: чого не вистачає для того, щоб Статут ООН став Біблією міжнародних відносин, точки потрібно з'єднати, щоб держави-порушники несли відповідальність за свої дії, як перейти від стадії "глибокого занепокоєння" до більш ефективних дій".

Від України участь у дебатах візьме заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця.

Ніколенко також нагадав, що Україна безпосередньо причетна до розробки Статуту ООН, і тодішній український постпред (1945 року) очолював робочу групу з розробки преамбули та розділу І документа - про цілі та принципи ООН. Він підкреслив, що агресія проти України і Грузії, конфлікти в Сирії, Лівії та Ємені доводять, що "нікуди не поділися ті, хто готовий порушувати світовий порядок, заснований на міжнародних принципах".

Нагадаємо, 1 січня до складу Ради Безпеки ООН увійшли нові непостійні члени: Нігер, Сент-Вінсент і Гренадіни, Туніс, В'єтнам і Естонія, яка представлятиме регіон Східної Європи. Досі цю роль виконувала Польща, а ще раніше, в 2016-2017 роках, - Україна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram