ГоловнаПолітика

"Мовна омбудсманка" почне виконувати обов'язки до червня 2020

Зараз у Тетяни Монахової немає ні команди, ні приміщення для офісу.

"Мовна омбудсманка" почне виконувати обов'язки до червня 2020
Татьяна Монахова
Фото: rbc.ua

Уповноважена з захисту державної мови Тетяна Монахова повідомила, що почне виконувати свої обов'язки через 6 місяців з дня призначення. Про це вона розповіла на своїй першій пресконференції сьогодні, 10 грудня.

"Я де-юре вступаю в повноваження тільки через 6 місяців з моменту призначення. Перші пів року треба запускати юридичну машину захисту української мови", - сказала вона.

Монахова зазначила, що на цей момент немає ні штатного розкладу, ні команди, яка взялася б до роботи, ні приміщення офісу омбудсмана, тому першим завданням вона назвала створення секретаріату.

За словами омбудсманки, при секретаріаті буде створено юридичний і лінгвістичний відділи. "Повинен бути відділ лінгвістичної експертизи для з'ясування, принижує те чи інше висловлювання державну мову в публічній площині", - підкреслила вона.

Монахова також повідомила, що буде створено офіційні сторінки офісу уповноваженого із захисту державної мови в соціальних мережах, а також Telegram-канал. Омбудсманка анонсувала створення при секретаріаті так званої громадської колегії, де будуть зосереджені активісти із захисту державної мови, письменники, лідери думок і всі небайдужі для проведення дискусій, обговорень і внесення пропозицій.

Нагадаємо, Кабмін призначив Тетяну Монахову на посаду омбудсмана із захисту державної мови 27 листопада 2019 року. Її вибирали з-поміж трьох кандидатів, яких представили уповноважена з прав людини, Мін'юст і Мінкультури. Монахова була кандидатом від Мінкультури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram