ГоловнаСуспільствоЖиття

У психоневрологічному інтернаті Дніпропетровської області жорстоко знущалися над підопічними

Про всі порушення повідомили в обласну прокуратуру.

У психоневрологічному інтернаті Дніпропетровської області жорстоко знущалися над підопічними
Фото: ombudsman

Працівники одного з департаментів Омбудсмена разом з громадськими моніторами під час візиту в Стародобровільський психоневрологічний інтернат зафіксували факти жорстокого поводження, знущання, а також приниження честі і гідності підопічних. Про це повідомляється на сайті Обмбудсмена.

Заклад розрахований на 306 ліжок, проте в день візиту в інтернаті перебувала 321 людина.

Моніторингова група виявила два приміщення, в яких встановлені решітки на вікнах і дверях. Під час опитування підопічні стверджували, що їх закривали в цих приміщеннях поодинці і обмежували у русі.

Підопічні також розповіли, що санітари часто застосовують до них фізичну силу. Під час візиту виявили чоловіка, у якого була гематома на лобі і синці під очима. Він сказав, що ці травми завдав йому санітар.

"Іншою шокуючою інформацією були скарги підопічних про примушення їх до вступу в статеві зв'язки з групою осіб з числа підопічних, які здійснюють контроль над іншими підопічними", - наголошується в повідомленні.

Крім того, у відділенні на 47 лежачих хворих, які не можуть себе самостійно обслуговувати, на зміні працюють тільки дві санітарки. Вони фізично не можуть нагодувати всіх підопічних одночасно, тому прийом їжі розтягується на години. А деякі підопічні, що лежать на підлозі, там і їдять.

У цьому ж відділенні встановлено, що до людей застосовується м'яка фіксація верхньої частини тіла і рук за спиною. Це є порушенням всіх вимог національного та міжнародного законодавства щодо застосування фізичного обмеження до осіб з психічними розладами. «Тривале фізичне обмеження в зазначених вище умовах можна розцінювати як тортури», - підкреслюється на сайті Омбудсмана.

Виявлено факти неналежного надання медичної допомоги: починаючи з 2013 року підопічні не проходили щорічні медогляди; в історіях хвороб відсутні записи зі зміни режиму утримання підопічних - про випадки травматизму і надання першої медичної допомоги.

Під час фіксації порушень кримінального характеру, моніторингова група викликала поліцію. Відповідне звернення подано також в Дніпропетровську обласну прокуратуру.

Нагадаємо, сьогодні, 4 грудня уповноважена з прав людини Людмила Денісова повідомила, що до засудженого у РФ активіста "Автомайдану" Володимира Якименка застосовують фізичне насильство в колонії і відмовляють в наданні медичної допомоги.

Якименка під тиском змусили підписати відмову від повного медобстеження. Крім того, працівники колонії б'ють українця по нирках, виводять на вулицю під час мінусової температури і змушують роздягатися догола, після чого починають проводити тривалий огляд особистих речей.

Якименко не забезпечений одягом по сезону і взуттям за розміром, що призвело до травм ніг. Його дружина передавала йому посилку з теплими речами і ліками, але в колонії її не прийняли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram