ГоловнаПолітика

Труханов обурений проєктом бюджету на 2020 рік

Мер Одеси закликає переглянути плани Верховної Ради позбавити місто частини доходів.

Труханов обурений проєктом бюджету на 2020 рік
Геннадий Труханов

Проєкт державного бюджету України на 2020 рік загрожує для Одеси фінансовим колапсом і техногенними катастрофами. Про це написав мер міста Геннадій Труханов на своїй сторінці в Facebook.

Зокрема, мер обурений тим, що в проєкті бюджету не передбачені гроші на ремонт Хаджибеївської дамби. «Будівництво нових міст в Одеському регіоні, "Уряд у смартфоні" - перспективні та технологічні ідеї. Але нам буде не до їх реалізації, якщо під Одесою, не дай Бог, прорве Хаджибеївську дамбу, на яку держава кілька десятків років не може виділити гроші. І нам доведеться ліквідувати наслідки цієї техногенної катастрофи», - нарікає Одеський міський голова.

Шкодує мер Одеси і про те, що досі не вирішено питання про передачу у власність міста Одеської ТЕЦ: хоча підприємство і залишається в державній власності, мерія змушена витрачати значні кошти на підтримку його працездатності. «Понад мільярд гривень (!) щороку віддаємо, щоб одесити просто не замерзли взимку!» - обурюється Труханов.

За словами Труханова, «поданий урядом проєкт значно зменшує доходи місцевого самоврядування». «Наш бюджет, як і інші місцеві, просто "не витягне" всі необхідні видатки та надання послуг жителям у таких стратегічних сферах, як медичне обслуговування, соціальний захист і освіта», - вважає мер Одеси.

Труханов закликає переглянути плани Верховної Ради позбавити місто частини доходів - наприклад, 13,44% акцизу за пальне, які міський бюджет отримував з 2017 року, але не буде отримувати в 2020-му.

Мер вимагає збільшити розмір освітньої субвенції з 77,5 до 105 мільярдів гривень. «Це врахує підвищення зарплати педагогічним працівникам, а також компенсацію з держбюджету в розмірі 14,6 млрд грн на підвищення зарплати педагогічним працівникам дошкільної, позашкільної, професійно-технічної освіти, тренерів-викладачів ДЮСШ», - пояснює Труханов.

Наступна вимога одеського мера: «направити 20% коштів дорожньої субвенції до бюджетів міст обласного значення та ОТГ і передбачити формульний підхід щодо розподілу таких коштів між цими бюджетами». Також Труханов вимагає передбачити в бюджеті достатньо коштів для компенсації гарантованих державою пільг, зокрема, на проїзд і послуги зв'язку. Крім того, Труханов закликає «передбачити на 2020 рік додаткову дотацію на здійснення переданих з держбюджету витрат на утримання установ освіти та охорони здоров'я обсягом не менш ніж 20 млрд грн і її формульний розподіл між районними бюджетами, бюджетами ОТГ і міст обласного значення».

«Я розумію, що ці та багато інших питань не вирішуються швидко. Особливо ті, про які я говорив спочатку. Вони вимагають не тільки грошей, але і важких управлінських рішень. І так, на них доволі важко впіймати "хайп". Але з тими питаннями, які я зараз перерахував, не можна зволікати. І їх подальше вирішення сьогодні впирається в мотивацію народних депутатів, які перемогли на одеських округах, - підкреслив мер. - Сподіваюся, що виправдання кредиту довіри, виданого вам на останніх виборах до парламенту - це доволі сильна мотивація, щоб зрушити "одеські" питання з мертвої точки».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram