ГоловнаПолітика

Кабмін затвердив проєкт бюджету в другому читанні

Основні макропоказники держбюджету, на початку закладені в документі, залишилися без змін.

Фото: Анна Стешенко

Кабмін затвердив проєкт бюджету в другому читанні і передасть документ до парламенту. Про це на засіданні уряду заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук, передає кореспондент LB.ua.

"Уряд схвалив документ, який буде передано до Верховної Ради для другого читання", - заявив прем'єр.

Гончарук визнав, що загалом економічна ситуація в Україні складна. І передумови, за його словами, виникли не сьогодні, а закладені давно.

"Цей і наступний роки - пікові з погляду погашення наших зовнішніх зобов'язань. Тому нам як країні важливо ефективно використовувати наявні ресурси ... Тому уряд працює зараз 24/7, щоб економіка в наступному році прокинулася і почала зростати", - додав він.

Прем'єр підкреслив, що в проєкті держбюджету на 2020 рік не передбачено підвищення податків, а додаткові надходження в скарбницю повинні бути забезпечені шляхом боротьби з корупцією, а також за рахунок скорочення в середньому на 10% витрат на державний апарат.

"Ми починаємо із себе", - вважає прем'єр.

Слід зазначити, що основні макропоказники держбюджету, від початку закладені в документі, залишилися без змін.

Крім того, в Міністерстві фінансів у відповідь на запит LB.ua повідомили, що змогли знайти додаткові 3,2 млрд грн на закупівлю ліків 2020 року. Раніше відповідну пропозицію подав бюджетний комітет ВР.

Згідно з презентацією Гончарука, основна частина витрат у 2020 році буде спрямована на обслуговування зовнішнього боргу в розмірі 141 млрд грн.

"Також неправдою є заяви про те, що буде скорочено субсидії і їх усім не вистачить", - запевнив він, зазначивши, що на субсидії в 2020 році держава передбачає 48 млрд грн.

Також буде збільшено надбавку - на 670 грн на місяць - одиноким пенсіонерам. Хоча середня пенсія, як визнав Гончарук, "зросте, на жаль, не набагато".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram