ГоловнаПолітика

НАЗК виявило кримінал у деклараціях чотирьох колишніх нардепів

Ексдепутатам загрожує розслідування НАБУ.

Національне агентство з питань запобігання корупції виявило ознаки декларування недостовірної інформації у чотирьох депутатів Верховної Ради попереднього скликання: Руслана Демчака, Станіслава Березкіна, Аркадія Корнацького і Вадима Кривохатька.

Про це йдеться на сайті НАЗК.

Найбільші порушення - на суму понад 71,7 млн гривень - знайшли у Демчака. За результатами перевірки його декларації за 2016 рік встановлено, що народний депутат повідомив недостовірні відомості про засоби, розміщених ним на банківських рахунках і номінальної вартості цінних паперів, що належать йому.

Руслан Демчак
Фото: Макс Левін
Руслан Демчак

Березкін, подаючи виправлену декларацію за 2015 рік, зазначив недостовірні відомості про квартиру і 2 машиномісця, що належать дружині. Сума недостовірних відомостей у декларації становить понад 14,3 млн гривень.

Березкін уже проходить підозрюваним у справі про розкрадання 20 млн доларів Ощадбанку.

Станіслав Березкін
Фото: Голос Столицы
Станіслав Березкін

Корнацький в декларації за 2016 рік не задекларував свої корпоративні права та низку земельних ділянок, що належать йому на праві власності і оренди. Крім того, він не відобразив інформацію про право користування житловим будинком, в якому він зареєстрований, і не вказав відомості про витрати, на підставі яких він набув право власності на земельні ділянки. Загальна сума недостовірних відомостей - понад 3,2 млн гривень.

Корнацький балотувався в президенти в 2019 році, але зайняв передостаннє місце, за нього проголосували менш як 5 тисяч голосів.

Фото: Сергій Нужненко

Кривохатько, подаючи декларацію за 2017, зазначив недостовірні відомості про вартість на дату придбання ним у власність автомобіля на загальну суму понад 471 тис. гривень.

Фото: Макс Требухов

Висновок НАЗК є підставою для досудового розслідування Національним антикорупційним бюро. Кримінальна відповідальність за недостовірне декларування передбачена ст.366-1 КК України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram