ГоловнаПолітика

Яценюк закликав обговорювати не "формулу Штаймаєра", а "формулу Зеленського"

"Чи є ця формула у президента? Сподіваюся, що є".

Яценюк закликав обговорювати не "формулу Штаймаєра", а "формулу Зеленського"
Фото: nfront.org.ua

Міжнародному співтовариству і українцям варто обговорювати не "формулу Штайнмаєра", а "формулу Зеленського", оскільки саме президент України повинен представити ту формулу, яка відповідає інтересам української держави.

Про це прем'єр-міністр України 2014-2016 років і лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк заявив у кулуарах форуму Ялтинської європейської стратегії 13 вересня, повідомляє пресслужба партії.

"Чи є ця формула у президента? Сподіваюся, що є. Принаймні він сьогодні чітко заявив, що санкції з Росії знімати не можна, і цим підтвердив, що Росія є агресором щодо України, і що він не збирається здавати національні інтереси. Він не може це зробити. Тому що він дав присягу на вірність українському народу", - наголосив Арсеній Яценюк.

Відповідаючи на запитання про можливу підготовку умовного "Мінська-3", Арсеній Яценюк наголосив: "Якщо переписувати (мінські домовленості. - ред.) і знову не виконувати з російського боку, то який сенс їх переписувати?"

"Російська інтерпретація мінських угод така: віддайте нам Україну. Росія вже придумала, як це зробити: "Дайте особливий статус (тимчасово окупованих територій. - ред.), проведіть місцеві вибори. Контроль за кордоном ми не повернемо. Або повернемо років через десять. Тільки ми хочемо пересунути кордон до західних кордонів України". Мене не цікавить процес, мене цікавить результат", - наголосив лідер "Народного фронту".

Гра Росії, за словами Арсенія Яценюка, полягає в такому: "Путін одягає костюм миротворця, адже повернув українських заручників ... Такі особи, як Сенцов, є заручниками. А такі люди, як Цемах, не є заручниками, вони вчинили злочин і підлягають переслідуванню за міжнародним законодавством. Українці там були заручниками, а тут був російський кримінал".

"Путін хоче показати: процес пішов, треба знімати санкції, ми помирилися, треба менше говорити, що є війна Росії проти України. Ще треба знайти підтримку в окремих країнах-членах ЄС, щоб вони аплодували і говорили, що завтра "української проблеми" не буде. Тому що дехто хоче, щоб українська проблема зійшла зі сторінок газет. Деяких наших партнерів іноді цікавить бізнес більше, ніж цінності вільного світу", - наголосив він.

Арсеній Яценюк зазначив, що зараз Путін робить все, щоб порушити єдність в ЄС щодо підтримки України.

"В ЄС пройшла низка виборів. Одні лідери пішли, інші прийшли, деякі йдуть, і незрозуміло, хто прийде. Нова Європейська комісія, Європейський парламент, які ще не заявили, яка у них позиція. Але всі будуть слухати, що скаже президент України, якою буде його позиція. І якщо його позиція буде жорстка, - а я сподіваюся на це, - Захід буде підтримувати цю позицію ... зараз у президента надскладне завдання. Йому не можна зараз сідати за стіл з Путіним тет-а-тет - карти мічені. Треба сідати за стіл, де з одного боку - всі наші західні партнери, а з іншого боку - той, хто порушує міжнародне право і хоче фактично знищити Україну. Його прізвище Путін", - наголосив Арсеній Яценюк.

"Можу сказати президенту Зеленському тільки одне. Путін - це дуже цинічний і досвідчений парламентер і вже розклав десятки пасток. Якщо потрапиш в одну, всі інші також спрацюють. Не можна бігти за швидким результатом - це те, на що сподівається Путін. Це не спринтерська, а марафонська дистанція. І чемпіоном має бути Україна", - сказав лідер "Народного фронту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram