ГоловнаПолітика

Справа "Роттердам+" є помстою Коломойського, - ексголова НКРЕКП

Феросплавні заводи олігарха споживають велику кількість електроенергії.

Справа "Роттердам+" є помстою Коломойського, - ексголова НКРЕКП
Дмитрий Вовк
Фото: Realist.online

Активізація розслідування справи "Роттердам+" є помстою членам Національної комісії з держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) з боку бізнесмена Ігоря Коломойського. Про це в ефірі ТРК "Україна" заявив колишній голова НКРЕКП Дмитро Вовк, пише агентство "Українські новини"

"На мою думку, вся справа - це форма помсти з боку пана Коломойського шляхом використання неефективного, некомпетентного, незаконного тиску через НАБУ і САП. Чому пан Коломойський здійснює такий тиск на незалежного регулятора? Відомо, він є власником великих споживачів електроенергії, а саме феросплавних заводів, збагачувальних підприємств. Вони не модернізовані, мають велику енергоємність. І за період дії прозорого ринкового ціноутворення мали недоотриманий прибуток. Ось і причина, чому тема "Роттердам+" стала такою відомою. З 2016 по 2018 рік її активно розкручували певні телеканали", - заявив Вовк.

Як повідомляли ЗМІ, під час дії формули "Роттердам+", яка забезпечувала об'єктивне ціноутворення на електроенергію, феросплавні заводи, власником яких є Коломойський, недорахувалися 4 млрд грн.

Формула "Роттердам+" введена у 2016 році. Згідно з постановою НКРЕКП №289, в ціну електроенергії закладали вартість імпортованого вугілля, яку розраховували на підставі котирувань європейського хабу "Амстердам - Роттердам - Антверпен". Дія формули "Роттердам+" припинилася з 1 липня 2019 року, коли в Україні запустили новий ринок електроенергії.

Європейська асоціація вугілля та лігніту (Euracoal) підтвердила економічну обґрунтованість використання методології ціноутворення на вугілля, відомої як "Роттердам +".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram