ГоловнаПолітика

Резолюція Європарламенту з приводу України - сигнал всьому світу, - Порошенко

На його думку, досвід дипломатичних перемог необхідно використовувати й надалі.

Резолюція Європарламенту з приводу України - сигнал всьому світу, - Порошенко
Петр Порошенко
Фото: eurosolidarity.org

Ухвалена Європейським парламентом резолюція на підтримку України – це чіткий сигнал усьому світові, і зокрема Росії, про те, що Україна залишається в порядку денному ЄС. Наші союзники готові продовжувати тиск на Москву для припинення агресії та виконання Мінських угод. Про це п’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко заявив у Страсбургу під час прямого ефіру телеканалу «Україна».

«Сьогодні було створене потужне проукраїнське лобі. Європейський парламент говорить зрозумілою для світу і, я сподіваюсь, зрозумілою для росіян мовою. Мова йшла не просто про політв’язнів – у резолюції країна-агресор названа країною-агресором. Агресія в нейтральних водах Чорного моря і Керченської протоки названа актом агресії. Чітко позиція засвідчена стосовно санкцій: якщо Росія не буде імплементувати Мінські угоди – санкції мають бути посиленими. Це – рішення 458 депутатів. Це рекордна більшість, яка підтримала українську резолюцію. Дуже важливо, що визнано необхідність негайно виконати наказ трибуналу, виданий за позовом України відповідно до директив, підписаних мною, щодо негайного і безумовного звільнення українських моряків і передачу нам військових кораблів», – нагадав Петро Порошенко.

Також у перший день роботи нового Європейського парламенту була сформована група щодо виконання Угоди про асоціацію – представники цієї групи вже на першому засіданні ЄП довели свою принципову позицію щодо захисту України. Подібний досвід дипломатичних перемог необхідно використовувати й надалі, аби не дозволити зруйнувати міжнародну єдність, як це відбулось у ПАРЄ кілька тижнів тому, повідомив лідер «Європейської Солідарності».

«Сформована група з питань виконання Угоди про асоціацію. Я пишаюсь тим, що колись сам очолював таку групу з українського боку. Сьогодні саме ті, хто ввійшов до складу тієї групи, зайняли найактивнішу позицію під час обговорення і забезпечили таку безумовну, з переконливою більшістю підтримку України.

Європейський Союз з нами, і Росія не може дозволити собі довго ігнорувати найбільше в світі об’єднання країн, потужне, сильне – таке як Європейський Союз. Ми зробили все для того, щоб світову солідарність на підтримку України зробити ще міцнішою. І треба зробити висновки для когось, хто провалив, на жаль, ситуацію в Парламентській асамблеї Ради Європи, де була спроба Росії зняти санкції – і, на жаль, вона призвела там до скасування санкцій. Ми не дозволимо це зробити тут, в Євросоюзі», – наголосив Петро Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram