ГоловнаПолітика

Зеленський сподівається на новий транзитний договір "без викручування рук"

Контракт з "Газпромом" добігає наприкінці 2019 року.

Зеленський сподівається на новий транзитний договір "без викручування рук"
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський сподівається, що Україні вдасться домовитися про продовження транзиту російського газу після 2019 року.

Про це він сказав на спільному брифінгу з канцлером Німеччини Ангелою Меркель у Берліні.

Зеленський сказав, що позиції України і Німеччини в питанні газопроводу "Північний потік 2", який може поставити хрест на перспективах української ГТС, діаметрально протилежні, але Німеччина готова до предметного діалогу.

"Для нас важливо, - і я почув підтвердження від фрау Меркель, - щоб наша газотранспортна система була заповнена газом. Тому що це ризик передусім для енергетичної безпеки, безпеки України", - сказав він.

Росія не встигне побудувати "Північний потік 2" до кінця року, і Зеленський сподівається, що транзит газу через Україну продовжиться.

"У нас закінчується контракт наприкінці цього року. Думаю, що найближчим часом наші групи сядуть - і ми домовимося і ніхто Україні не буде викручувати руки", - сказав він.

Нагадаємо, 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Останній зараз не веде активних переговорів щодо підписання нового контракту на транзит через Україну і посилено просуває проекти "Північний потік 2" і "Турецький потік".

Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко говорив, що Україна на тристоронніх газових переговорах запропонує Росії бронювати 60 млрд кубометрів транзитних потужностей щороку протягом десятиліття.

Однак "Газпром" не готовий підписувати транзитний контракт з Україною на європейських умовах, на чому наполягає "Нафтогаз".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram