ГоловнаПолітика

Президент пішов шляхом тотальної конфронтації з Конституцією, - Максим Бурбак

Президент пішов шляхом тотальної конфронтації з Конституцією, - Максим Бурбак
Фото: nfront.org.ua

Після заяви про розпуск парламенту і відставку уряду вся влада залишилася в руках президента. Про це з трибуни парламенту заявив керівник фракції "Народний фронт" Максим Бурбак.

"Сьогодні третій день після інавгурації новообраного президента. Настала нова політична реальність. Шокуюча. Таким чином уся влада залишилася у Президента. Неприємний запах 2010 року, коли Янукович неконституційно формував коаліцію і ґвалтував Конституцію", - підкреслив Бурбак.

"Парламент перетворений на "кульгаву качку", законодавчий орган виштовхнуть у режим виборчого процесу. Під питанням стабільна робота Кабінету Міністрів", - зазначив депутат.

Він наголосив, що вища законодавча і вища виконавча влада з ініціативи новообраного президента сьогодні перебувають у підвішеному стані. "Дестабілізація роботи вищих органів виконавчої та законодавчої влади означає, що на сьогодні всю відповідальність за ситуацію в Україні несе єдина посадова особа - президент України", - сказав керівник фракції.

"Учора президент припустився помилки. Настільки великої, що це більше, ніж помилка. Новий президент порушив Конституцію, на якій за добу перед тим складав присягу на трибуні Верховної Ради. У перший день на Банковій пан Зеленський підписав указ про розпуск парламенту, не маючи конституційних підстав. Трагічний факт для початку нової політичної історії України. Починати з порушення Конституції - шлях у трясовину, на дні якої покоїться чимало раніше багатообіцяючих політичних кар'єр", - сказав Бурбак.

Він нагадав, що 17 травня фракція "Народний фронт" вийшла зі складу коаліції, в результаті чого, згідно з Конституцією, парламент отримав 30 днів на формування нової більшості.

"Окремо наголошую, ні до 17 травня, ні тим паче після 17 травня у президента не було жодних законних підстав видавати указ про розпуск парламенту. Це був крок, який максимально високо піднімав правову заборону на розпуск Верховної Ради", - підкреслив Бурбак.

"Президент пішов шляхом тотальної конфронтації з Конституцією, парламентом і урядом. Абсолютно не зрозуміла логіка президента, який спочатку підписує антиконституційний указ про розпуск парламенту, а сьогодні просить парламент прийти і голосувати", - зазначив Бурбак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram