ГоловнаПолітика

Рада відмовилася підтримати законопроекти Зеленського

Мажоритарка і 5% бар'єр залишаються.

Рада відмовилася підтримати законопроекти Зеленського
Фото: Влад Мусиенко

Верховна Рада відмовилася змінювати виборче законодавство, не включивши законопроекти президента Володимира Зеленського до порядку денного позачергового засідання.

За включення президентського законопроекту №10319 в порядок денний проголосували лише 92 депутати. За включення до порядку денного поправок у закон про публічні закупівлі (законопроект №10317) проголосували 127 депутатів.

Після цього спікер Андрій Парубій закрив позачергове засідання.

Таким чином, позачергові вибори до Верховної Ради 21 липня пройдуть за змішаною пропорційно-мажоритарною системою з 5% виборчим бар'єром.

Нагадаємо, 21 травня Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради 8-го скликання і призначення дострокових виборів. Підставою для розпуску була зазначена відсутність коаліції у Верховній Раді.

Коаліція "Європейська Україна" була створена наприкінці 2014 року в складі БПП, "Народного фронту", Радикальної партії, "Самопомочі" і "Батьківщини". Три останні фракції з неї пізніше вийшли, після чого вже в 2016 році в складі більшості залишилося менш ніж 226 депутатів.

Однак офіційно про розпад коаліції не оголошували до 17 травня 2019 року, поки з неї не вийшла фракція "Народного фронту".

Чергові вибори до Верховної Ради повинні відбутися 27 жовтня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram