ГоловнаПолітика

ГПУ не знайшла підстав для обрання запобіжних заходів фігурантам оборонного скандалу

Рогоза і Жуков у повному обсязі відшкодували збитки, завдані держбюджету.

ГПУ не знайшла підстав для обрання запобіжних заходів фігурантам оборонного скандалу
Фото: Сергей Нужненко

У Генеральній прокуратурі України поки не бачать підстав для обрання запобіжного заходу власнику компанії "Оптімумспецдеталь" Андрію Рогозі і його бізнес-партнеру Віталію Жукову.

Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

"Зараз фактичним власникам зазначеного підприємства Р. і Ж. повідомлено про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України ...Оскільки підозрюваними Р. і Ж. в установленому законодавством порядку збитки, завдані державному бюджету, погашені в повному обсязі до закінчення досудового розслідування, з огляду на вимоги і положення ст. 176-178 КПК України, запобіжний захід щодо них не обиралася в зв'язку з відсутністю ризиків, передбачених кримінальним процесуальним законодавством", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що Головна військова прокуратура здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні від 1 квітня 2016 року, внесеному в ЄРДР за фактом вчинення кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 3 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 358 КК України.

Вказується, що на підставі офіційних висновків ДФС слідством встановлено, що посадовими особами ТОВ "Оптімумспецдеталь" при постачаннях запчастин і комплектуючих на держпідприємства навмисне вчинені дії з заниження суми податкових відрахувань до держбюджету в розмірі 26,6 млн гривень.

У ГПУ зазначили, що досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні триває, проводяться слідчі дії, спрямовані на встановлення ймовірних співучасників злочину.

Раніше генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що фігуранти розслідування Bihus.info Андрій Рогоза і Віталій Жуков стали підозрюваними в рамках кримінального провадження про ухилення від сплати податків.

Нагадаємо, що в кінці лютого 2019 року навколо "Укроборонпрому" виник гучний корупційний скандал.

Журналісти Bihus.info повідомили, що державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозилися контрабандою, їх якість не перевірялася, і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які перебували під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому". Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування засноване на листуванні, яке злило редакції анонімне джерело в 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Основними фігурантами розслідування є власник компанії "Оптімумспецдеталь" Андрій Рогоза і його бізнес-партнери Віталій Жуков і Ігор Гладковський, син першого заступника голови РНБО Олега Гладковського.

Ігор Гладковський називає це розслідування фейком, але незважаючи на це його батько Олег Гладковський був звільнений з посади першого заступника секретаря РНБО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram