ГоловнаПолітика

У МВС нагадали про заборону публікації соцопитувань за два дні до виборів

Українців закликають бути свідомими й не агітувати, серед іншого через аватарки у Фейсбуці.

У МВС нагадали про заборону публікації соцопитувань за два дні до виборів
Фото: EPA/UPG

У Міністерстві внутрішніх справ України нагадують про заборону публікації соціологічних опитувань за два дні до виборів президента, а також про день тиші в суботу - напередодні дня голосування.

Про це повідомив радник глави МВС Іван Варченко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Нагадуємо, що за два дні до голосування не можна публікувати результатів опитувань громадської думки, зокрема соцопитувань. Ми нагадуємо і про день тиші, який є в українському законодавстві. І в день тиші не можна вести агітації, зокрема публічної, від звичайних громадян на вулиці, не кажучи вже про агітацію через ЗМІ", - сказав він.

Варченко зазначив, що санкції за порушення норми закону про день тиші є незначними, тому МВС пропонує суб'єктам виборчого процесу апелювати до "високих стандартів етики".

Радник закликав українців бути свідомими й не агітувати напередодні виборів, серед іншого в соцмережах, за допомогою аватарок у Фейсбуці. Водночас, за словами радника, таке порушення не є в юридичній площині, а тільки в моральній.

Варченко нагадав і про заборону "селфі" у виборчій кабінці - про юридичну відповідальність у такому випадку за порушення таємниці голосування.

"Виборчий бюлетень - це не сувенір, який можна взяти додому і повісити в рамці. Якщо ви забираєте виборчий бюлетень додому, то ризикуєте на три роки потрапити під обмеження свободи, а якщо ви забираєте виборчий бюлетень з метою вчинення виборчих каруселей... то ви вже ризикуєте... отримати до 5-7 років позбавлення волі", - пояснив радник голови МВС.

Нагадаємо, згідно з результатами свіжого соцопитування групи "Рейтинг", кандидат у президенти Володимир Зеленський впевнено виходить у другий тур і виграє там і в Юлії Тимошенко, і в Петра Порошенка.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram