ГоловнаПолітика

Зростання тарифів незаконне, - Власенко

Економічно обґрунтованою ціною за газ є 3,55 грн за 1 кубометр газу, а не 8,55 грн, вважають у команді Тимошенко.

Зростання тарифів незаконне, - Власенко
Фото: ba.org.ua

Рішення суду у справі про ціну на газ фіксує, що базовий принцип встановлення ціни на газ, яким користується уряд, є незаконним і необґрунтованим. Тому те, що оскаржена постанова втратила чинність, не має значення. Про це заявив на прес-конференції в Києві народний депутат «Батьківщини», юрист Сергій Власенко.

«Якщо первинні тарифи не мали економічного підґрунтя, то очевидно, що і подальше зростання було необґрунтованим і незаконним», - підкреслив парламентарій.

Як відомо, Окружний адміністративний суд Києва 4 березня задовольнив позов Юлії Тимошенко проти уряду щодо незаконного підвищення ціни на газ.

Представник Юлії Тимошенко в суді Олексій Кучеренко перерахував три основні наслідки, які має це рішення суду.

Перший наслідок: Юлія Тимошенко довела, що вміє відстоювати інтереси людей.

«Ми говорили 3 роки, що ця ціна є необґрунтованою, і ми довели в суді, що вона незаконна. Команда Тимошенко вирахувала, що економічно обґрунтованою ціною за газ є 3,55 грн за 1 кубометр газу, а не 8,55 грн, як встановлено сьогодні», - зазначив Кучеренко.

Другий наслідок: за підрахунками Олексія Кучеренка, за час чинності оскарженої постанови (2,5 роки) споживачі переплатили за газ 40-50 млрд грн. Тепер у споживачів виникають юридичні підстави вимагати перерахунку за переплату.

Третій наслідок: Перемога команди Юлії Тимошенко в суді довела, що влада прийняла непрофесійне рішення, яке призвело до збитків населення: «Урядовці, які голосували за це рішення, повинні відповідати і перед українцями, і перед правоохоронними органами за ухвалення таких непрофесійних рішень».

Олексій Кучеренко також нагадав, що в суді чекає на рішення другий «тарифний» позов Юлії Тимошенко про скасування незаконних тарифів на тепло.

На думку Сергія Власенка, в будь-якій європейській країні уряд після такого рішення суду негайно перерахував би тарифи, які були визнані економічно необґрунтованими. Проте влада вже заявила, що подаватиме апеляцію.

«Сьогодні кожен українець подумки звертається до влади на чолі з президентом Порошенком і просить його не оскаржувати це рішення, а виконати його по суті і визнати, що тарифи не обґрунтовані і знизити їх», - зазначив юрист.

«Чомусь мені здається, що чинний президент і уряд не зроблять цього. І це муситимемо зробити ми з вами, громадяни України, через три тижні. Визначившись голосуванням, чи хочемо ми продовження зростання тарифів, як запланував Порошенко. Чи все ж ми дамо можливість новій владі на чолі з Юлією Тимошенко знизити ці тарифи і привести їх до економічно обґрунтованого розміру», - підсумував Сергій Власенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram