ГоловнаПолітика

Лукашенкові знадобилася думка Медведчука про ситуацію на Донбасі

Президент Білорусі закликав "закінчувати це непорозуміння".

Лукашенкові знадобилася думка Медведчука про ситуацію на Донбасі
Александр Лукашенко и Виктор Медведчук
Фото: http://president.gov.by

Президент Білорусі Олександр Лукашенко провів зустріч з українським політиком Віктором Медведчуком, протягом якої сторони обговорили ситуацію на Донбасі.

Про це повідомляють на сайті президента Білорусі.

"Це непорозуміння (інакше не назвеш) треба закінчувати. Братні республіки, народи... Робимо нашим ворогам і суперникам подарунок своїми руками", - заявив Лукашенко.

Він також зазначив, що йому важливо почути позицію Медведчука з багатьох питань.

"Для мене це важливо не тільки тому, що я особисто вболіваю за те, що там відбувається, але й тому, що це наша рідна Україна. Я і служив, багато разів бував там, та й не приховую, що мої давні корені сягають десь туди, між Черніговом і Києвом, - підкреслив Лукашенко. - Ще основою всього є і наші відносини з Україною. І на початку цього конфлікту, за нашими даними, а ми чітко вели облік, до 150 тис. осіб хлинув потік з України. І ми надали їм рівні умови і права з нашими білорусами. Хоча тоді було непросто. Але, слава богу, все обійшлося. Хтось назад повернувся, хтось їздить туди-сюди, а хтось влаштувався, живе і працює тут як наші близькі, рідні люди. Є і негативні фактори подій, які там відбуваються. Я про це публічно завжди говорю ".

Президент Білорусі також зазначив, що знає про позицію Медведчука в питанні нормалізації ситуації між Росією і Україною.

"Ви маєте інформацію і про політику, цю внутрішню політичну кухню, яка зараз розгортається. З погляду нашої подальшої поведінки - Білорусі - нам дуже важлива ваша інформація. Ви повинні мене якось зорієнтувати в цій ситуації", - сказав Лукашенко.

Медведчук, зі свого боку, подякував президенту Білорусі за можливість зустрічі і теплі слова про Україну.

"Дійсно, сьогодні наша країна переживає багато проблем. І я тут хочу відзначити вашу особисту роль і роль Білорусі в мирному врегулюванні в Донбасі. Білорусь надала переговорний майданчик, були підписані відомі у всьому світі Мінські угоди. Не дивлячись на те, що вони, на превеликий жаль, не виконуються, це єдина угода, яка існує як план мирного врегулювання в Донбасі. І всі сторони розуміють те, що мир можливий тільки на умовах, підписаних у Мінську", - сказав політик.

Він додав, що з 2014 року бере участь у переговорному процесі, а тому часто буває в Мінську.

Нагадаємо, в грудні минулого року Медведчук перестав брати участь у Мінських переговорах.

У 2018 році Медведчук повернувся в українську політику. Навесні він заявив, що збирається балотуватися на виборах у Верховну Раду 2019 року, вступив у партію "За життя" і швидко став одним з її лідерів.

У 1997-2002 роках Медведчук був депутатом Ради другого-четвертого скликань, кілька років займав посаду віце-спікера і першого віце-спікера. У 2002-2005 роках очолював адміністрацію президента Леоніда Кучми. Він є кумом президента Росії Володимира Путіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram