ГоловнаПолітика

Рада зобов'язала УПЦ МП змінити назву

"Якщо церква підпорядковується церкві російській, вона повинна називатися не українською, а російською".

Рада зобов'язала УПЦ МП змінити назву
Предстоятель УПЦ МП Митрополит Онуфрий на литургии в Киево-Печерской Лавре
Фото: facebook/Успенская Киево-Печерская Лавра Kiev-Pechersk Lavra

Верховна Рада внесла зміни в Закон "Про свободу совісті та релігійні організації", які зобов'язують Українську православну церкву Московського патріархату змінити назву.

Згідно із законопроектом №5309, підтриманим 240 голосами, релігійна організація, керівний центр якої розташований на території держави-агресора, зобов'язана вказати це у своїй назві.

"Якщо є якась церква, яка перебуває в єдності чи підпорядковується церкві російській, вона повинна називатися не українською, а російською. Це один пункт. Яким чином визначається ця єдність? Це визначається двома паралельними способами. Перший спосіб - це статутні документи церкви, яка зареєстрована в Україні. І другий - це документи тієї церкви, яка є в Росії. Якщо в якомусь із документів зазначено цю єдність, тоді спрацьовує цей закон", - сказав, представляючи закон, нардеп Олександр Бригинець.

Він сказав, що УПЦ МП може змінити назву, наприклад, на "Російська православна церква в Україні".

Бригинець наголосив, що закон накладає єдине обмеження на таку церкву - їй не можна буде направляти капеланів у Збройні Сили України.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради рекомендувало відхилити законопроект як той, що має ознаки неконституційності.

Нагадаємо, 15 грудня була створена Православна церква України, яка об'єднала УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і частину УПЦ Московського патріархату. Її предстоятелем обрали єпископа Епіфанія, який отримав титул митрополита Київського і всієї України. Раніше такий титул мав Онуфрій. Епіфаній, як було анонсовано раніше, отримає томос про автокефалію в переддень Різдва - 6 січня 2019 року в Константинополі.

Нова церква готова прийняти до свого складу всіх архієреїв і священиків УПЦ МП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram