ГоловнаПолітика

"Кримську" резолюцію Генасамблеї ООН не підтримали 19 країн (список)

Серед них - Росія, Білорусь, Сербія, Вірменія.

"Кримську" резолюцію Генасамблеї ООН не підтримали 19 країн (список)
Генассамблея ООН
Фото: пресс-служба президента

Проти прийняття резолюції Генеральної асамблеї ООН, яка закликає Росію вивести її війська з території окупованого Криму і засуджує посилення військової присутності РФ у Чорному й Азовському морях, проголосували 19 країн.

Про це повідомило Представництво України в ООН у Twitter.

Як повідомляли, ініційовану Україною резолюцію підтримали 66 країн, 19 були проти, утрималися 72.

Проти голосували: Росія, Білорусь, Сербія, Вірменія, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Куба, КНДР, Іран, Лаос, М'янма, Нікарагуа, Південний Судан, Судан, Сирія, Узбекистан, Венесуела та Зімбабве.

Нагадаємо, 17 грудня Генасамблея ООН прийняла резолюцію "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та м. Севастополь (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів", проект якої ініціювала Україна і був представлений від імені групи держав. У документі акцентують на загрозі безпеці, які Росія створює для України, Чорноморського регіону і всієї Європи перекиданням до Криму військ і зброї - зокрема літаків і ракет, здатних переносити ядерний заряд.

Уперше звучить прямий заклик до Росії негайно вивести з Криму свої війська і припинити його окупацію.

25 листопада 2018 року із застосуванням зброї російські прикордонники захопили три українські судна в районі Керченської протоки - рейдовий буксир "Яни Капу", а також малі броньовані артилерійські катери Військово-морських сил ЗСУ "Бердянськ" і "Нікополь". Два дні потому окупаційний суд Сімферополя заарештував українських моряків, і 30 листопада їх етапували до Москви.

Україна у відповідь на акт агресії ввела воєнний стан у 10 областях терміном на 30 днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram