ГоловнаПолітика

Ми відкрито заявляємо про військову і гуманітарну підтримку України, - Грібаускайте

Президенти України і Литви обговорили необхідність посилення антиросійських санкцій.

Ми відкрито заявляємо про військову і гуманітарну підтримку України, - Грібаускайте
Петр Порошенко и Даля Грибаускайте на брифинге
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко і президент Литви Даля Грібаускайте обговорили необхідність введення нових жорстких санкцій проти Росії як країни-агресора.

Про це повідомляють на сайті президента.

"Ми закликаємо наших міжнародних партнерів вжити жорстких заходів, щоб зупинити агресивні зазіхання Росії на Чорному та Азовському морях і забезпечити свободу навігації в регіоні. Ми дуже раді вітати санкції, які застосувала Литва проти учасників агресивних дій у Чорному морі і закликаємо інших партнерів також наслідувати позитивний приклад Литви", - заявив Порошенко.

Грібаускайте, зі свого боку, повідомила, що Литва вже ввела санкції проти осіб, які захопили українських моряків у Керченській протоці.

"Ми вжили наші національні санкції проти людей, відповідальних за атаку на українських моряків у Керченській протоці. Вони тепер не зможуть займатися економічною та іншою діяльністю в нашій країні", - сказала вона. Президент також повідомила, що наступного тижня відбудеться засідання Ради Європейського Союзу, під час якого обговорюватиметься питання санкцій проти РФ.

"Азовське море не є територією Росії. У цих водах чинні всі міжнародні домовленості й угоди. Росія, як і всі інші країни, повинна чітко виконувати вимоги цих міжнародних угод. Якщо ні, ми будемо і надалі підтримувати Україну, будемо збільшувати свою військову присутність", - сказала Грібаускайте.

"Ми повинні забезпечити вільне пересування кораблів у Керченській протоці. Ми дуже чітко говоримо про свою військову та гуманітарну підтримку України і відкрито про це заявляємо", - додала президент Литви.

Нагадаємо, російські військові 25 листопада захопили три українські військові кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Екіпаж двох катерів і буксира - 24 людей - доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував усіх українців на два місяці. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони і перебувають зараз. Після агресії в Керченській протоці в 10 областях України, прикордонних з РФ і невизнаним Придністров'ям, було введено воєнний стан.

Глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні теж закликала Росію звільнити українських моряків без всяких умов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram