ГоловнаПолітика

Головне завдання 2019 року - не допустити реваншу, - Яценюк

"Ворог чекає. Він уміє це робити".

Головне завдання 2019 року - не допустити реваншу, - Яценюк
Фото: nfront.org.ua

"Ворог чекає, коли знову українська політична еліта посвариться. У 2019 наша основна задача - не дати можливості реваншу. Наша відповідь тільки одна: ми любимо свою країну, ми готові боротися за неї, і ми переможемо", - наголосив лідер партії "Народний фронт "Арсеній Яценюк під час урочистостей до 100-річчя Буковинського народного віча в Чернівцях 3 листопада.

"100 років тому наша велика українська нація сказала, що ми хочемо мати власну державу і ми будемо за неї боротися. І так утворилася потім Велика Україна. Велика Україна, яка мала всі шанси тримати свою державність, боротися за кожного свого громадянина і рухатися вперед. На жаль, Велику Україну зрадили як всередині, так і зовні. І ті, хто зрадив, також постраждали і від більшовицької Росії, і від викликів, що стоять перед їхніми націями", - сказав Яценюк.

Потім після приходу більшовиків наступили "одні з найтрагічніших сторінок в нашій історії", підкреслив він: "Потім були голодомори, репресії, знищення українського духовенства, української інтелігенції. Потім ті, які сьогодні сидять у Москві і розповідають "про велику Росію", підписували з нацистською Німеччиною пакт Молотова-Ріббентропа і кроїли, як по серцю, Україну. А потім Україна знову повстала. Постала як незалежна держава".

"У 2014 році ми так само повстали. Також і велике віче приходили сотні тисяч українців, які сказали: ми не повернемося в Радянський Союз, ми боремося за себе, за свою гідність, за свою націю, країну, ми боремося за Європу, тому що нам - туди. Ми не дамо нікому керувати у своїй країні. І знову це колесо історії повертається", - сказав лідер "Народного фронту".

Після цього Путін відправив танки в Донецьк, у Луганськ, відірвав шматок української землі й анексував Крим, підкреслив Арсеній Яценюк: "Путін, як гідний учень сталінських більшовицьких лекторів, був переконаний, що Україна не встоїть. Він був переконаний, що Україна падає, як це було сто років тому. Що українці не візьмуть зброю захищати свою державу. Але ми були переконані, що нам не те що нікуди відступати - нам є за що боротися. За кожну українську родину, за нашу землю".

"І ми встояли. Встояла, маючи російські танки на своїй території, країну на межі банкрутства і 108 тисяч гривень на рахунках у казначействі на всю країну. Ми встояли за відсутності армії, міліції, збройних сил. Ми продемонстрували, що ми нація, яка вміє гуртуватися. і зараз дуже важливо цей фундамент нової України, який ми заклали в 2014 році й основа якого ще 100 років тому була сформована на Буковинському вічі - не просто вберегти, а побудувати на цьому фундаменті український дім", - наголосив він.

Яценюк зазначив, що війна не закінчилася: "Ворог чекає. А це він уміє робити. Він чекає, що знову українська політична еліта посвариться. А ми були майже на межі цього. Мені не просто працювати з Петром Порошенком. Але заради України ми знайшли в собі сили перевернути сторінку боротьби за владу і боротися виключно за державу".

"Далеко не всі вирішено. Суспільство травмовано, і це природно: війна, втрати близьких, знайомих, невпевненість у завтрашньому дні. Але це не той дух, який дає силу для успіху. Дух єдності, впевненості і відповідальності кожного з нас за свою маленьку ділянку роботи, перед собою, перед своїми рідними і перед країною - тільки ця енергія дає енергію будівництва великої України", - сказав лідер "Народного фронту".

Він зазначив, що 2019 буде непростим і економічно, і політично: "Навіть серед наших західних партнерів не завжди можна почути чіткий голос підтримки України. Я не міг подумати, що ми дійдемо до ситуації, коли Угорщина і Польща не завжди будуть розділяти позицію підтримки України. Зрозуміло, що Росія своїх планів не змінить. Але ми знаємо, що не маємо права допустити того, що було в минулому".

"Тому в 2019 році наша основна задача - не дати можливості реваншу. Сплячий реванш вже є, в тому числі і в Чернівцях, коли змістили законно обраного проєвропейського мера. У масштабах України вони так само очікують реваншу проросійських сил. Наша відповідь тільки одна: ми любимо свою країну, ми готові боротися за свою країну, і ми переможемо. Ми це довели і будемо доводити", - сказав Арсеній Яценюк.

Буковинське віче - народні збори, що відбулися 3 листопада 1918 року в Чернівцях, результатом чого стало проголошення возз'єднання Північної Буковини із Західноукраїнською Народною Республікою і подальше З'єднання з Українською Народною Республікою.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram