ГоловнаПолітика

Сенцов отримав премію Сахарова

Український режисер перебуває за ґратами в Росії згідно з надуманим звинуваченням.

Сенцов отримав премію Сахарова
Фото: EPA/UPG

Премію "За свободу думки" імені Андрія Сахарова у 2018 році отримав український режисер Олег Сенцов, який перебуває за ґратами в Росії згідно з надуманим звинуваченням.

Про це йдеться на сайті Європарламенту.

Премію Сахарова за свободу думки вручають за досягнення в таких сферах, як захист прав людини, розвиток демократії та відстоювання верховенства права, повага до міжнародного законодавства, захист прав меншин.

Сенцов став першим українцем, який отримав її. Церемонія вручення правозахисної премії відбудеться 12 грудня в Страсбурзі.

Згідно з обвинувальним висновком, за яким засудили Сенцова і його товариша Олександра Кольченка, у квітні 2014 року Сенцов створив у Криму "терористичну спільноту", яка отримувала вказівки від невідомих осіб у Києві. Метою спільноти була "дестабілізація ситуації" в Криму і "вплив на органи влади": "кримські терористи" нібито намагалися змусити Росію відмовитися від рішення про прийняття півострова до свого складу.

Учасники спільноти скоїли два "терористичні акти" в Сімферополі - підпалили двері офісу "Російської громади Криму" і вікна місцевого відділення "Єдиної Росії", а також готували підрив пам'ятника Леніну і Вічного вогню. Олександра Кольченка звинувачували в тому, що увійшов до складу цього терористичного співтовариства і брав участь в одному з підпалів.

У 2015 році Сенцова засудили до 20 років позбавлення волі, а Кольченка - до 10 років.

Крім нього, за версією звинувачення, в групу входили також Олексій Чирній і Геннадій Афанасьєв (обох засудили раніше згідно з особливим порядком), а також Степан Цириль, Ілля Зуйков, Енвер Асанов і Микита Боркін (останніх чотирьох оголошено в розшук).

Нагадаємо, торік премію Сахарова отримала демократична опозиція Венесуели.

23 жовтня Польща присвоїла Сенцову нагороду Pro Dignitate Humana ("За людську гідність").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram