ГоловнаПолітика

Сильне лобі України і надання летальної зброї - запорука успіху в протистоянні гібридній війні з Росією, - Іцхак Ілан

"Руками давно ніхто не воює".

Сильне лобі України і надання летальної зброї - запорука успіху в протистоянні гібридній війні з Росією, - Іцхак Ілан
Ицхак Илан
Фото: Макс Левин

Офіційний Київ повинен використовувати досвід Ізраїлю у спробах переконати Захід, що конфлікт на Донбасі - це спільна проблема. Про це на X Національному Експертному Форумі в Одесі заявив заступник директора Загальної служби безпеки Ізраїлю (Шабак) у 2010-2011 роках Іцхак Ілан, зокрема, відповідаючи на питання президента Інституту Горшеніна Вадима Омельченка, що необхідно зробити Україні, щоб підтримка наших міжнародних партнерів була ефективнішою.

"Деякі зарубіжні партнери України поводяться так, як поводилися щодо Ізраїлю свого часу, тобто недостатньо активно", - зазначив Вадим Омельченко, додавши що на отримання підтримки від зарубіжних партнерів у Ізраїльської держави також пішло багато часу.

«Іноді вдаючи, що це їх не стосується, або переконуючи, що це їх не стосується, зарубіжні партнери не так легко і швидко допомагали Ізраїлю в дипломатичному і військовому планах, в наданні летальної зброї і технологій. Це не відразу почалося. Звичайно, не можна порівнювати закордонне лобі Ізраїлю і України, але Ізраїль багато робив для того, щоб переконати західних партнерів, що проблема Ізраїлю - це і їхня проблема", - додав Вадим Омельченко.

Іцхак Ілан у відповідь запропонував узяти на озброєння кроки Ізраїльської держави для ефективного протистояння ворогу в гібридній війні.

"Перше, що необхідно в цьому процесі (отримання підтримки на міжнародному рівні - ред.), - це лобі. У нас було міцне і сильне лобі. Спочатку в США, а потім у Європі", - заявив він.

Друге, що має робити країна в умовах гібридної війни, вважає Ілан, - це переконати партнерів у необхідності постачати зброю.

«Отримати їхню зброю - це найголовніше. Без зброї ми не можемо воювати. Руками вже давно не воюють. А добре озброєння Захід має», - зазначив він.

Сукупність сильного лобі для підтримки з боку міжнародних партнерів і спільні політичні інтереси - це запорука успіху в протистоянні агресору. За його словами, також вкрай важливо враховувати, що підтримка союзників не залежить від того, праві ви чи ні. "Головне тут - чи відповідає це інтересам самих союзників. Цей фактор завжди потрібно враховувати під час переговорів з міжнародними партнерами для отримання їхньої підтримки", - резюмував заступник директора Загальної служби безпеки Ізраїлю (Шабак) у 2010-2011 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram