ГоловнаПолітика

Порошенко виключив силове повернення Донбасу

"Цей сценарій загрожує повномасштабною війною з РФ по всьому периметру кордону".

Порошенко виключив силове повернення Донбасу
Фото: Микола Лазаренко

Президент Петро Порошенко виключив силове повернення окупованих територій Донбасу.

Про це він сказав у Харкові на відкритті економічного форуму "Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи", коментуючи результати соцопитування, проведеного 30 серпня - 9 вересня компаніями КМІС, "Соціс" і "Центр Разумкова".

"Вони поцікавилися оптимальною стратегією повернення Донбасу і повернення українського суверенітету на Донбас. 11,5% висловлюються за те, щоб був негайний військовий наступ з артилерією, з ракетами, з системами залпового вогню, з використанням авіації... Тільки силою повернути Донбас", - сказав він.

Порошенко наголосив, що такий варіант неприйнятний, тому що не всі на Донбасі вороги.

"Жоден український політик, зокрема і я, ніколи не ухвалить рішення, щоб Донбас був перетворений на Грозний часів першої-другої Чеченських воєн. Путінський сценарій нам не потрібен. Ми цього не допустимо. Сценарій, коли Кремль знищував мирне населення килимовими бомбардуваннями... Ми хочемо сказати, що Україна - не Росія. Ми належимо до іншої цивілізації, де цінують людське життя", - заявив президент України.

Водночас він наголосив, що не згоден з тими респондентами цього опитування, які пропонують залишити ситуацію, як є.

"Мир в обмін на територію, як це пропонують нам деякі авантюристи-політикани, - це ілюзія. Це самообман, результатом якого не буде ні миру, ні території", - сказав Порошенко.

Також він не згоден з тими, хто пропонує ізолювати Донбас "колючим дротом і забути про нього на якийсь час". За словами президента, це "страусина" позиція, "та й поза небезпечна".

"Подивіться на Придністров'я, як там живуть люди, подивіться на Осетію, подивіться на Абхазію - класичні приклади російського світу. Я під час візиту в Грузію був на цьому колючому дроті, зустрічався з грузинами, що живуть по той бік, бачив сльози 80-річного дідуся, який каже, що втомився чекати, що він приречений", - сказав Порошенко.

Президент наголосив, що він, як і більшість населення України, підтримує виключно політико-дипломатичне врегулювання.

"Це квінтесенція моєї стратегії боротьби за мир і деокупацію. Так, мене за неї критикують. З одного боку - яструби, які не усвідомлюють всіх наслідків військового сценарію. Цей сценарій загрожує повномасштабною війною з Російською Федерацією по всьому периметру нашого кордону. Хочу нагадати, що він понад 2000 км. З іншого боку нападає п'ята колона, капітулянти, які нав'язують Україні смертельно небезпечні російські умови так званого миру в дужках, так званої федералізації, коли будь-яка Новоросія матиме право вето на українську європейську та євроатлантичну інтеграцію", - сказав Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram