ГоловнаПолітика

Головреду "РИА Новости Украина", обвинуваченому в державній зраді, дали в Росії премію

Вишинський перебуває під вартою в Херсоні.

Головреду "РИА Новости Украина", обвинуваченому в державній зраді, дали в Росії премію
Кирилл Вышинский в зале суда
Фото: politeka.net

Головред "РИА Новости Украина" Кирило Вишинський, який підозрюється в державній зраді, став лауреатом премії Спілки журналістів Росії "Камертон" імені Анни Політковської.

"Цього року журі переважною більшістю голосів ухвалило рішення нагородити премією "Камертон" Вишинського Кирила Валерійовича", - цитує ТАСС голову СЖР Володимира Соловйова.

Вишинський перебуває під вартою в Херсоні.

Він звинувачується в державній зраді (ч.1 ст.111 Кримінального кодексу) у зв'язку з участю в анексії Криму, а також у незаконному зберіганні вогнепальної зброї (ч.1 ст. 263 Кримінального кодексу).

Вишинський був затриманий біля свого будинку 15 травня за підозрою в державній зраді. За заявою прес-служби СБУ, у Вишинського в будинку було знайдено російський паспорт і медаль "За повернення Криму". Спецслужба повідомила, що навесні 2014 року Вишинський їздив до Криму, де за завданням керівництва МІА "Россия сегодня" "взяв безпосередню участь у пропагандистських акціях, спрямованих на підтримку анексії та приєднання півострова до РФ", а "після повернення до Києва Вишинський залучив підлеглих журналістів для виготовлення матеріалів на користь терористичних організацій «Л/ДНР» .

6 липня Вишинському повідомили другу підозру за ч.1 ст. 263 Кримінального кодексу (незаконне придбання і зберігання вогнепальної зброї та боєприпасів), оскільки під час обшуків у орендованому Вишинським банківському сейфі знайшли самозарядний нарізний пістолет FN Browning M1906.

Журналіст, маючи український паспорт, отримав також російське громадянство.  

Премія "Камертон" імені Анни Політковської була заснована секретаріатом СЖР 30 серпня 2013 року - у день народження вбитої журналістки. У 2014 році цією премією посмертно нагородили загиблого в Україні журналіста Андреа Роккеллі та його російського перекладача, у 2017 році - спецкора "России 1" Євгена Піддубного, який неодноразово незаконно їздив на Донбас.

Оглядач "Новой газети", відома журналістськими розслідування Анна Політковська була застрелена в ліфті свого будинку в жовтні 2006 року. Це вбивство стало одним з найгучніших в історії Росії за останні роки.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram