ГоловнаПолітика

Порошенко закликав Раду призначити нову ЦВК

"Це важливо не тільки для ОТГ, а й для виборів наступного року".

Порошенко закликав Раду призначити нову ЦВК
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко заявив, що Верховна Рада має призначити новий склад Центральної виборчої комісії. За його словами, це необхідно для проведення виборів у об'єднаних територіальних громадах і для забезпечення чесних виборів президента й парламенту 2019 року.

Як повідомляє в суботу прес-служба Порошенка, він сказав це в інтерв'ю телеканалу СК1.  

Президент заявив, що процес виборів у об'єднаних громадах має бути розблокований. За його словами, якщо є якісь неузгодженості в законодавстві, то Верховна Рада має негайно ухвалити рішення про розблокування процесу.

"Якщо для цього потрібно рішення Центральної виборчої комісії, знову-таки Рада має розглянути президентське подання, яке вже понад рік у парламенті, та обрати новий склад ЦВК. Це важливо не тільки для створення об'єднаних територіальних громад, а й для забезпечення вільних прозорих чесних виборів президента й парламенту наступного року", - сказав Порошенко.

Він нагадав, що на сьогодні добровільне створення об'єднаних територіальних громад уже охоплює понад 8 млн чоловік.

"Сьогодні в загальному бюджеті України частка місцевих бюджетів завдяки децентралізації становить понад 51%, тобто левова частка грошей, більш як половина, йде громадам. І громади вже мають можливість самостійно визначати, як використовувати ці гроші: будувати лікарні, будувати дороги, будувати школи і дитячі сади, будувати освітлення", - сказав президент.

"Єдине, на чому я наполягаю - не треба підкуповувати виборців. Вони досить розумні. Гроші мають не лежати на рахунках - гроші мають не виплачуватися в кеші, гроші мають робити наші міста, села й селища кращими", - наголосив Порошенко.

Нагадаємо, у нинішньому складі ЦВК залишилося тільки два члена з 15, чий термін повноважень не минув.

Кандидатури на посади нових членів Центрвиборчкому були подані президентом 5 лютого 2018 року, але депутати досі не змогли їх призначити. Президент уніс на 13 вакантних місць 14 кандидатів. При цьому фракція "Опозиційного блоку" не була представлена жодним кандидатом.

5 липня під час рейтингового голосування питання про звільнення та призначення членів ЦВК підтримали тільки 189 нардепів. Відмова Ради голосувати за зміну членів ЦВК пов'язана з побоюваннями, що більшість нового складу буде підконтрольною президентові Петру Порошенку.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram