ГоловнаПолітика

УПЦ МП вважає призначення константинопольських екзархів порушенням канонічної території

Призначення відбулося без відома митрополита Київського і всієї України Онуфрія "як єдиного канонічного єпископа міста Києва".

УПЦ МП вважає призначення константинопольських екзархів порушенням канонічної території
Фото: Сергей Нужненко

В Українській православній церкві Московського патріархату вважають призначення двох константинопольських екзархів у Київ грубим порушенням своєї канонічної території та поклали можливі негативні наслідки цього на Константинопольський патріархат.

"З благословення Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Онуфрія Відділ зовнішніх церковних зв'язків Української православної церкви уповноважений заявити, що призначення екзархів є грубим порушенням канонічної території Української православної церкви", - йдеться в заяві прес-служби УПЦ.

Як йдеться у документі, таке рішення Константинополя суперечить 2-му правилу Другого Вселенського (Константинопольського) Собору: "Не будучи запрошеними, єпископи та не переходять за межі своєї області".

Зазначається, що призначення екзархів у Київ відбулося без відома митрополита Київського і всієї України Онуфрія "як єдиного канонічного єпископа міста Києва".

У зв'язку з цим в УПЦ заявляють, що "відповідальність за можливі негативні наслідки цього діяння лежить на Константинопольському патріархаті".

Раніше РПЦ назвала призначення константинопольських екзархів у Київ грубим вторгненням на свою територію і що "такі дії не можуть залишитися без відповіді".

Нагадаємо, Вселенський патріархат призначив двох екзархів у Києві в рамках підготовки до надання автокефалії Українській церкві. Ними стали його преосвященство архієпископ Данило Памфілійський зі Сполучених Штатів і його преосвященство єпископ Іларіон Едмонтонський із Канади, які обидва служать українським православним вірним у своїх країнах у Вселенському патріархаті.

Обидва - вихідці з України і будуть виконувати функції послів вселенського патріарха

.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram