ГоловнаПолітика

У НАТО підтримали намір України внести зміни до Конституції

В майбутньому Україна отримає членство в Альянсі.

У НАТО підтримали намір України внести зміни до Конституції
Фото: пресс-служба президента Украины

У НАТО твердо підтримують право України вільно обирати свій євроатлантичний шлях без зовнішнього втручання, передає Укрінформ.

Про це заявив офіційний представник штаб-квартири НАТО, коментуючи внесення Президентом України пропозиції про зміни до Конституції щодо закріплення незворотності європейського та євроатлантичного курсу держави.

"Ми тверді у нашій підтримці права України вирішувати своє власне майбутнє і зовнішньополітичний курс, вільно, без зовнішнього втручання", - зазначили в Альянсі.

У НАТО також наголосили, що Україна відновила свої євроатлантичні прагнення, а отже, рішення Бухарестського саміту про те, що держава в майбутньому набуде членство, залишаються незмінними.

Президент Петро Порошенко 3 вересня зареєстрував у Верховній Раді проект закону № 9037 "Про внесення змін до Конституції України (про стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)".

Проект закону визначений Президентом як невідкладний і зараз у рядку про стан його проходження зазначається, що документ "передано на розгляд керівництву".

Законопроектом, зокрема, пропонується внести зміни до Конституції і віднести до повноважень Верховної Ради серед іншого визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Крім того, пропонується додати положення, що Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО, а також закріпити норму, що Кабінет міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО.

Водночас Президент просить ВР скасувати в Перехідних положеннях Конституції норму про можливість використання наявних військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram