ГоловнаПолітика

КНДІСЕ: жертвами теракту Савченко могли стати щонайменше 7 тисяч осіб

"Цей район - це місце туристичне. Тому кількість постраждалих могла бути значно більшою".

Київський науково-дослідний інститут судових експертиз вважає, що жертвами теракту, підготовку якого приписують Надії Савченко та Володимиру Рубану, стали б щонайменше 7 тисяч осіб.

Про це розповів на прес-конференції директор КНДІСЕ Олександр Рувін.

Експерт зазначив, що в Рубана та Савченко вилучили чотири 120-міліметрові міномети і 46 мін до них, з яких 44 - осколково-фугасні і дві димові для пристрілки. "Це приблизно від 10 до 12 хвилин пострілів з чотирьох мінометів", - заявив Рувін. У вилучених мінометів не було приладів наведення, тому передбачається, що постріли були б досить хаотичними.

Також Рубан перевозив великокаліберний кулемет "Скеля" калібру 12,7 мм, денеерівську снайперську гвинтівку "Дончанка" калібру 12,7 мм. До них було близько тисячі патронів, здатних пробити броньовані автомобілі.

Крім того, вилучили дев'ять автоматів Калашникова з 5000 патронами, два протитанкові гранатомети РПГ-7, до яких було 12 штатних постріли і два постріли, перероблених з мін; два одноразові гранатомети РПГ-22; дванадцять протипіхотних мін МОН-50 з радіусом ураження 50 метрів; 80 гранат (20 "лимонок" з радіусом ураження 200 метрів і 60 РГД-5 з радіусом ураження 25-30 метрів); підствольні гранатомети з гранатами й інші боєприпаси.

Зважаючи на дальність пострілів міномета (мінімальна - 460 метрів, максимальна - 7 кілометрів), експерти припускають, що під час здійснення теракту міномети могли розмістити на Трухановому острові посеред Дніпра або на баржах. "Досить однієї баржі, щоб розмістити чотири міномети і два гідроцикли, щоб виїхати, наприклад, у Гідропарк і там сховатися серед населення", - сказав Рувін.

У передбачуваній зоні ураження перебувають 217 житлових будинків, 17 освітніх установ, лікарні, поліклініки, держустанови.

За мінімальними оцінками, йдеться приблизно про 70 тисяч осіб.

"[При розрахунку кількості жертв] береться 10% від зазначеної кількості, тому що вогонь буде вестися неприцільно. Це приблизно 7-7,5 тисячі осіб", - заявив Рувін.

Якби терористи паралельно використовували тактичні групи автоматників і гранатометників, снайперський вогонь, а також протипіхотні міни, кількість жертв зросла б приблизно до 10 тисяч осіб.

При цьому Рувін підкреслив, що це дуже приблизні розрахунки і кількість жертв могла б бути більшою.

"Цей район - це місце туристичне: Маріїнський парк, оглядовий майданчик, арка Дружби Народів. У якісь дні могли проводитися масові мітинги біля Верховної Ради. Тому кількість постраждалих могла бути набагато більшою. Тим паче паніка. У нас дві станції метро "Арсенальна" і "Хрещатик". У паніці люди чавили б самі себе", - заявив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram