ГоловнаПолітика

Рада розгляне законопроект про позасудове блокування сайтів

Провайдерів зобов'яжуть власним коштом купувати обладнання для блокування.

Рада розгляне законопроект про позасудове блокування сайтів
Фото: kurnyavko/Depositphotos

Верховна Рада включила в порядок денний сесії законопроект №6688 про можливість блокування сайтів за рішенням прокурора або слідчого.

За відповідне рішення проголосували 238 депутатів.

Документ передбачає можливість тимчасового блокування (обмеження) доступу до певного інформаційного ресурсу за рішенням суду, слідчого судді, слідчого, прокурора і Ради національної безпеки і оборони.

Законопроект надає Службі безпеки України повноваження забезпечувати за рішенням суду тимчасове блокування інформаційного ресурсу.

При цьому провайдери зобов'язані будуть в установленому Кабінетом Міністрів порядку тимчасово блокувати доступ до сайту.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), муситиме накладати адміністративні стягнення на провайдерів і ввести Єдиний реєстр виконання судових рішень та застосування санкцій у сфері телекомунікацій.

Крім того, документ зобов'язує провайдерів власним коштом закуповувати і встановлювати устаткування для блокування сайтів.

Нагадаємо, що цей законопроект уже намагалися внести в порядок денний у середині 2017 року, але тоді зібрати достатню кількість голосів не вдалося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram