ГоловнаПолітика

Луценко побачив недоліки в рішенні Кабміну про боротьбу з контрабандою

Генпрокурор запропонував ставити "коня перед возом" і змінювати законодавство.

Луценко побачив недоліки в рішенні Кабміну про боротьбу з контрабандою
Фото: antikor.com.ua

Генеральний прокурор Юрій Луценко розкритикував постанову Кабінету Міністрів про розширення повноважень поліцейських для контролю над митниками.

Про це він сказав на селекторній нараді з питань ситуації на кордоні та припинення контрабандних схем.

"Я уважно вивчив постанову Кабміну і можу сказати, що, на жаль, її недостатньо для подолання цієї проблеми. У першу чергу рішення про введення співробітників поліції на територію митних постів, звичайно, законне, але, відповідно до чинного закону про Митний кодекс, ці люди на території митного посту не можуть робити ні-чо-го. Їм це забороняє 332 стаття Митного кодексу України", - сказав Луценко.

На думку генерального прокурора, перевірки будуть мати результат тільки після зміни законодавства. Він вважає за необхідне повернути кримінальну відповідальність за контрабанду, в першу чергу - підакцизних товарів. По-друге, він пропонує наділити правоохоронців правом вчиняти дії на території митних постів.

Також він вважає за необхідне створювати спільні пости правоохоронних органів на виїзді з митниць.

"Минулого року одна служба ходила туди - СБУ, тепер інша служба матиме цю монополію - МВС. На мій погляд, і те, і те - неприйнятне. Перевіряти роботу посадових осіб ДФС, а також правильність митного оформлення потрібно колегіально. Це єдина умова, що не буде корупційних ризиків", - заявив Луценко.

"Світовий досвід свідчить, що кавалерійськими наскоками контрабанду подолати неможливо. Це підтвердила і практика наших "чорних сотень", яка була ефективною тільки на початках своєї діяльності. Створення нових - чорних, сірих, блакитних, зелених - сотень призведе до того самого результату", - сказав він.

На думку Луценка, в боротьбі з контрабандою необхідно ставити "коня перед возом" і негайно приймати законопроект про притягнення контрабандистів до відповідальності.

"Без цього ми будемо виявляти контейнери з будь-якою контрабандою, крім зброї, наркотиків та антикваріату, за яку не передбачена кримінальна відповідальність. Не можуть силовики нікого притягнути до відповідальності", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram