ГоловнаПолітика

Слідство отримало список 47 потенційних жертв завдяки інсценуванню вбивства Бабченка

Переважно, це - відомі українські та екс-російські журналісти.

Слідство отримало список 47 потенційних жертв завдяки інсценуванню вбивства Бабченка
Фото: Lb.ua

Генпрокурор Юрій Луценко пояснив, навіщо було інсценувати вбивство журналіста Аркадія Бабченка.

"1. Така імітація передбачена статтею 271 КПК і використовувалася понад 30 разів за останні 2,5 року.

2. Після замовлення вбивства Бабченка організатор Г. запропонував виконавцю Ц. (який діяв у співпраці з СБУ) убити ще двох осіб. Водночас він зазначив, що існує цілий список із понад 30 осіб, яких хочуть знищити російські спецслужби.

3. Затримання Г. до теракту не знешкодило б загрози усім цим людям. Імітація вбивства давала можливість отримати додаткову інформацію про список і про замовника.

4. У результаті оперативної комбінації слідство отримало список із 47 (!) осіб, які могли бути наступними жертвами терористів. Переважно, це - відомі українські та екс-російські журналісти.

5. Сьогодні їм повідомлено про небезпеку та організовується їх захист.

Слідство також отримало важливі докази зв'язків Г. з російськими спецслужбами, про що ми повідомимо пізніше", - написав Луценко у фейсбуці.

Нагадаємо, вчора Луценко спершу говорив, що слідство дізналося імена лише трьох з 30 осіб, яких планували вбити російські спецслужби. Адвокат організатора замаху на Бабченка повідомив, що це, зокрема, одеський активіст Тодор Пановський і ФСБшник-перебіжчик Ілля Богданов.

Пізніше, однак, генпрокурор заявив, що слідство отримало повний список 30 осіб, яких планували вбити російські спецслужби.

Інформація про те, що Бабченка застрелили у його квартирі в Києві, з'явилася ввечері 29 травня. 30 травня понад 20 високопоставлених посадових осіб і послів різних країн висловили співчуття у зв'язку зі злочином, зокрема спікер Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Майя Косьянчич, генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд, президент ПАРЄ Мікеле Ніколетті, міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон, представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір, а також посольство США.

31 травня голова СБУ Василь Грицак повідомив, що Бабченко живий і розповів деталі спецоперації. За його словами, вбивство замовили російські спецслужби, а українські - запобігли його та інсценували в рамках спецоперації для затримання виконавців.

Після цього низка міжнародних організацій обурилися інсценуванням вбивства, зазначивши, що його мета залишається незрозумілою.

Читайте: Геращенко спробував пояснити сенс інсценування вбивства Бабченка

Президент Петро Порошенко, коментуючи таку реакцію, заявив, що "засуджувати треба не нас, а Росію".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram