ГоловнаПолітика

Луценко в ООН розповів про боротьбу з корупцією в Україні

"Нам вдалося усунути найбільш серйозні корупційні схеми".

Луценко в ООН розповів про боротьбу з корупцією в Україні
Фото: Макс Требухов

Тільки за результатами минулого року до кримінальної відповідальності в Україні за корупцію були притягнуті 1,7 тис. чиновників.

Про це заявив в середу в штаб-квартирі ООН генеральний прокурор України Юрій Луценко, повідомляє Укрінформ.

"Минулого року до кримінальної відповідальності було притягнуто 1700 корумпованих чиновників, що втричі більше, ніж будь-якого року до Революції Гідності", - зазначив Луценко.

Але кількість виявлених злочинів, обвинувальних і навіть судових вироків, за його словами, далеко не єдиний показник успіху в боротьбі з корупцією в країні.

В Україні проведена амбітна реформа і створені нові антикорупційні інститути, в тому числі САП і НАБУ, Агентство із запобігання корупції, Агентство з відновлення та управління активами.

"Ці органи функціонують повною мірою і дають хороші результати кожного дня", - заявив генпрокурор України. Вперше в Україні було проведено спеціальну конфіскацію і повернуто в державну казну $1,5 млрд статків мафії Януковича, заявив Луценко.

Окрім того, для забезпечення прозорості та відкритості в Україні введено повністю відкриті реєстри власників українських компаній, а також електронні декларації державних службовців.

"Нам вдалося усунути найбільш серйозні корупційні схеми, в тому числі подвійне ціноутворення на природний газ, відшкодування ПДВ та державні закупівлі. Ці зусилля принесли економію $7 млрд щорічно, або 6% ВВП", - наголосив Луценко.

Генеральний прокурор також зазначив, що українська влада співпрацює з міжнародною спільнотою в боротьбі з організованою злочинністю. У зв'язку із цим він закликав ООН активно сприяти боротьбі з корупцією в усьому світі і позбавляти злочинців їх незаконних активів.

Раніше повідомляли, що голови фракцій Ради не домовилися з МВФ щодо закону про Антикорупційний суд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram