ГоловнаПолітика

СБУ пояснила перебування бойовика Лусваргі на волі

Прокуратура клопотатиме для бразильця, який воював за "ДНР", утримання під вартою.

СБУ пояснила перебування бойовика Лусваргі на волі
Фото: Макс Требухов

Перебування на волі бразильця Рафаеля Лусваргі, який воював за "ДНР", пов'язане виключно з процедурними моментами, оскільки його справу передали в інший суд.

Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

"СБ України наголошує, що зібрана слідчими СБУ доказова база щодо участі Лусваргі в незаконних збройних формуваннях терористів повністю була підтверджена рішенням суду першої інстанції. Рішення, яке спричинило обурення значної частини суспільства, ґрунтується виключно на процедурних моментах", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що зараз Лусваргі перебуває в СБУ, де з ним "проводять відповідні процесуальні дії згідно з чинним законодавством України".

Зі свого боку прокуратура Києва планує подати на розгляд суду клопотання про обрання для Лусваргі запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

У заяві прокуратури повідомляється, що засідання відбудеться у Павлоградському районному суді Дніпропетровської області 6 червня.

У прокуратурі додали, що на сьогодні інших правових підстав для розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу для Лусваргі законом не передбачено.

"Термін раніше обраного йому запобіжного заходу закінчився в лютому цього року і не міг бути продовжений у зв'язку з тривалістю розгляду судами питання про територіальну підсудність цього кримінального провадження", - йдеться в повідомленні.

Раніше у п'ятницю в Києві націоналісти зловили Лусваргі біля будівлі посольства Бразилії і відвели затриманого в Службу безпеки.

Нагадаємо, з бразильського Сан-Паулу на Донбас 33-річний Рафаель Лусваргі приїхав на початку осені 2014 року. До цього він кілька років служив у французькому Іноземному легіоні, а також був співробітником поліції у себе вдома в Бразилії. За більш ніж рік свого перебування на Донбасі Лусваргі встиг змінити кілька підрозділів. Восени 2015 року він виїхав з Донбасу.

Через рік, 6 жовтня 2016 року, Лусваргі був затриманий в аеропорту "Бориспіль" співробітниками СБУ. Його у Київ заманили під приводом роботи у сфері морських перевезень.

Лусваргі був засуджений вже у січні 2017 року до 13 років в'язниці. Однак у серпні 2017 року вирок бразильському бойовику скасували і призначили новий розгляд справи. Одна з причин - порушення підсудності. Розглядати справу Лусваргі повинен був не Печерський суд Києва, а Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області. Втім після скасування вироку бразильця на свободу не випустили. Йому продовжили запобіжний захід, і Лусваргі залишився під вартою в Київському слідчому ізоляторі.

У грудні 2017 року Лусваргі випустили з-під варти під особисте зобов'язання, за яким він не міг залишати межі Києва, повинен був повідомляти суд про зміну свого місця проживання, а також прибути в суд на першу вимогу.

3 травня 2018 року з'ясувалося, що Лусваргі живе у Свято-Покровському Голосіївському монастирі Української православної церкви (Московський патріархат).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram