ГоловнаПолітика

Слідство відкинуло дані російських радарів про "Бук"

Радари не могли зафіксувати ракету, прийшли до висновку експерти.

Слідство відкинуло дані російських радарів про "Бук"
Фото: om.nl

Міжнародна слідча група, яка розслідує обставини катастрофи "Боїнга" Малайзійських авіаліній, збитого над Донбасом 17 липня 2014 року, прийшла до висновку, що російський радар, дані якого раніше були передані слідчим, не міг зафіксувати ракету, якою був збитий літак.

Інформація про висновки експертів опублікована у вівторок на сайті слідчої групи.

Два експерти, залучені до роботи Міжнародною слідчою групою, підтвердили, що на знімках з російських радарів перед моментом катастрофи дійсно немає ракети, випущеної, імовірно, з установки "Бук" з території Донецької області, яку контролювали проросійські бойовики. Однак, як стверджують експерти, це не обов'язково означає, що цього запуску не було або що ракета була випущена з іншої точки. Оскільки ракета летить зі значно більшою швидкістю, ніж пасажирський літак, налаштування радарів зазвичай не дозволяють їм зафіксувати її політ.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року Boeing 777, що прямував рейсом MH17 "Малайзійських авіаліній", зазнав аварії над сходом України. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули. Більшість пасажирів були громадянами Нідерландів.

Через кілька годин в інтернеті почали з'являтися заяви про те, що пасажирський літак збили з російського зенітно-ракетного комплексу "Бук", літак помилково прийняли за військовий.

Пізніше розслідувачі з групи Bellingcat встановили номер ЗРК - 332, а також повідомили, що комплекс приписаний до 53-ї зенітної ракетної бригади з Курська. Машина була доставлена з Курська в Міллерово (Ростовська область), а звідти - на Донбас.

Рада безпеки Нідерландів в остаточній доповіді про обставини аварії Boeing 777 назвала причиною катастрофи влучення в лайнер ракети класу "земля - повітря", випущеної з установки "Бук".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram