ГоловнаПолітика

Геращенко спрогнозувала заяву про припинення договору про дружбу з РФ

Договір закінчується цього року.

Геращенко спрогнозувала заяву про припинення договору про дружбу з РФ
Фото: Макс Требухов

Україна заявить Росії про припинення договору про дружбу, співпрацю і партнерство.

Про імовірність цього перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила в ефірі програми "Свобода слова".

"Договір закінчується цього року і тут є два варіанти: або він автоматично продовжується - це неможливо, цього не прийме український президент, український парламент, український уряд, українське суспільство, або цей договір вважається таким, що не продовжений. Я вважаю, що буде саме ця історія, не потрібно його розривати", - сказала вона.

Геращенко уточнила, що в разі наявності заяви української сторони договір буде вважатися таким, що не продовжений.

Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною і Російською Федерацією був підписаний 31 травня 1997 року строком на 10 років із автоматичним продовженням на наступні десятирічні періоди за відсутності заперечень сторін.

У ньому закріплюється принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.

Згідно зі ст. 40 договору, його дія автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна із сторін не заявить іншій стороні про своє бажання припинити його дію шляхом письмового повідомлення не менш ніж за 6 місяців до закінчення чергового десятирічного періоду.

2016 року представники МЗС говорили, що великий договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною і Російською Федерацією не денонсують, оскільки він є доказом у судах проти Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram