ГоловнаПолітика

Алєксєєв планує зняти свою кандидатуру на посаду омбудсмена

Алєксєєв планує зняти свою кандидатуру на посаду омбудсмена
Фото: Сергей Нужненко

Депутат Верховної Ради Сергій Алєксєєв (Блок Петра Порошенка) може зняти свою кандидатуру на посаду омбудсмена, якщо процедура його обрання буде відкритою.

Джерела LB.ua в президентській фракції повідомили, що 13 березня відбулася нарада за участю спікера Андрія Парубія, а також кандидатів на пост омбудсмена. Там, зокрема, обговорювали, коли та в якій черговості ставити кадрові питання на голосування. Розглядали два варіанти: або голосувати призначення голови НБУ в четвер, а іншу частину кадрових питань - наступного тижня, або все в один день. Також ішлося про те, у якій черговості ставити питання, оскільки кожна зі сторін побоювалася, що її можуть "кинути".

Голосування попередньо розподілили в такому порядку: першим поставлять на розгляд призначення голови Національного банку, другим питанням буде Рахункова палата, а третім - омбудсмен.

Ще обговорювалася можливість того, щоб винести на голосування єдину кандидатуру депутата від "Народного фронту" Людмилу Денісову як спільного кандидата від коаліції. Для цього депутату від БПП Сергію Алєксєєву довелося б зняти свою кандидатуру.

Як зазначив сам Алєксєєв у коментарі LB.ua він справді може зняти свою кандидатуру з голосування, якщо процедура обрання омбудсмена буде відкритою. "Це ніяк не пов'язано з Денісовою. Я висувався, коли процедура обрання омбудсмена була таємницею, якщо голосування буде проводитися за відкритою процедурою, я зніму свою кандидатуру, оскільки я ставлю інститут омбудсмена вище за свої амбіції", - сказав Алєксєєв, а також додав, що йому поки що невідомо, за якою процедурою обиратимуть уповноваженого Верховної Ради, "якщо голосування завтра взагалі відбудеться".

Згідно з чинною редакцією закону про уповноваженого Верховної Ради з прав людини, його призначають таємним голосуванням бюлетенями під час пленарних засідань.

Нагадаємо, термін повноважень чинного омбудсмена Валерії Лутковської завершився 27 квітня 2017 року.

Кандидатами на цю посаду є депутати Людмила Денісова (фракція "Народний Фронт") і Сергій Алєксєєв ("Блок Петра Порошенка"), а також адвокат Андрій Мамалига (кандидатуру подала фракція Радикальної партії).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram