ГоловнаПолітика

Верховний Суд підтвердив право переселенки на отримання пенсії

Пенсійний фонд не надав належних доказів.

Верховний Суд підтвердив право переселенки на отримання пенсії
Фото: пресс-служба президента

Верховний Суд відхилив позов управління Пенсійного фонду України в Маріуполі Донецької області щодо невиплати пенсії переселенці. Відповідне рішення суд прийняв 6 лютого.

Зокрема, в судах першої інстанції переселенка, яка отримує пенсію за віком, просила визнати протиправною бездіяльність Пенсійного фонду, що полягає у невиплаті їй з березня 2017 року пенсії; а також зобов'язати відповідача відновити виплату пенсії та сплатити заборгованість за весь час затримки виплати. Суди нижчих інстанцій задовольнили позов.

У касаційній скарзі відповідач просив скасувати оскаржені судові рішення та відмовити громадянці в задоволенні позовних вимог. Свою позицію відповідач обґрунтовує тим, що виплата пенсії припинена для встановлення місця проживання позивачки.

Верховний Суд вирішив, що касаційна скарга не підпадаю під задоволення, оскільки для припинення виплати пенсії така підстава, як надходження інформації про відсутність позивача за місцем проживання, чинним законодавством не передбачена.

Так, ч.1 ст.49 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» визначає випадки, в яких виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду припиняється. У цьому переліку немає надходження інформації про відсутність позивача за місцем проживання.

Згідно з п.п.2 п.12 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №365 від 08.06.2016, соціальні виплати припиняються в разі встановлення факту відсутності внутрішньо переміщеної особи за фактичним місцем проживання/перебування згідно з актом обстеження матеріально-побутових умов сім'ї.

Верховний Суд погодився, що судами попередніх інстанцій правильно зазначено пріоритетність застосування вимоги ст.49 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», а тому доводи відповідача про необхідність застосування норм Постанови Кабінету Міністрів безпідставні.

Крім того, колегія суддів також не взяла до уваги акт обстеження матеріально-побутових умов сім'ї, як внутрішньо переміщеної особи за фактичним місцем проживання/перебування, оскільки він не містить дати.

Разом із тим судами попередніх інстанцій встановлено, що довідка про взяття позивачки на облік як особи, переміщеної з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, необхідна для призначення і продовження виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам, є дійсною. Доказів про її скасування відповідачем не надано.

Тож відповідач не надав жодного належного доказу на підтвердження наявності підстав для припинення позивачеві виплати пенсії.

Нагадаємо, Касаційний адміністративний суд Верховного Суду ухвалив перерахувати пенсії за позовами в судах колишніх співробітників органів внутрішніх справ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram