ГоловнаПолітика

Луценко: Генпрокуратура поки що не має претензій до ICU у справі грошей Януковича

"ICU нічого не оформляла ні на виведення, ні введення коштів. Ми вивчали роль ICU".

Луценко: Генпрокуратура поки що не має претензій до ICU у справі грошей Януковича
Фото: newsone.ua

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що поки не має доказів причетності компанії ICU до виведення грошей колишнього президента Віктора Януковича з України.

Про це він сказав на засіданні комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, передає кореспондент LB.ua.

"Одна зі спекуляцій звучить про те, що Луценко нібито не хоче звертати увагу на роль ICU. Це не так. ICU нічого не оформляла ні на виведення, ні на введення коштів. Ми вивчали роль ICU. Ще до виходу матеріалів "Аль Джазіри" і "Української правди" слідство допитало начальників банків і членів ICU і отримало необхідні свідчення. Також Держкомісія з цінних паперів провела перевірку їхніх дій. Висновки перевірки свідчать, що в діях брокера немає порушень закону. Результати цієї перевірки відправлено на експертизу. Від цієї експертизи і буде залежати, чи будуть пред'явлені підозри членам ICU", - сказав Луценко.

Питання ICU було порушено у зв'язку з публікацією рішення Краматорського районного суду від 28 березня 2017 року про спецконфіскацію. У ньому сказано, що операції про купівлю державних облігацій, які потрапили разом з отриманими за ними грошима під спецконфіскацію, проводилися через групу ICU.

За словами генпрокурора, заяви про те, що кошти Януковича "повернуто неправильно" повинні компрометувати рішення суду і повернути оточенню Януковича ці гроші.

Нагадаємо, що ICU впевнена в законності своїх дій у супроводі угод про купівлю облігацій, які фігурують у матеріалах справи.

Перед укладенням договорів на брокерське обслуговування ICU провела обов'язкову процедуру ідентифікації та фінансового моніторингу щодо покупців ОВДП. Ці компанії були клієнтами Ощадбанку, в якому було відкрито грошові рахунки і рахунки в цінних паперах. Ціни, за якими компанії купували ОВДП, були узгоджені ними безпосередньо з банком. ICU не відкривала для цих компаній ніяких рахунків і не працювала з ними раніше. Роль ICU в цих угодах, стверджують у компанії, обмежувалася функцією агента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram