ГоловнаПолітика

Москаль: Хто заважає Україні піклуватися про своїх співвітчизників за кордоном так, як дбає Угорщина?

"Угорці ставлять на перше місце діаспору".

Москаль: Хто заважає Україні піклуватися про своїх співвітчизників за кордоном так, як дбає Угорщина?
Фото: Росана Тужанська

Ніхто досі не знає, як реалізувати закон про освіту в угорськомовних школах. Про це заявив губернатор Закарпатської області Геннадій Москаль в інтерв'ю LB.ua.

"Ніхто досі не знає, як реалізувати цей закон в угорськомовних школах. Де знайти вчителів хімії, фізики, алгебри, геометрії в середовищі угорськомовного населення, які могли би викладати свої предмети українською.

Канадці, американці, австралійці їдуть в Україну волонтерами і безкоштовно навчають дітей англійської мови. Жоден із тих, хто з екранів телевізора рвав на собі вишиванку, не приїхав сюди безкоштовно навчати дітей української мови", - зазначив Москаль.

"Угорці ставлять на перше місце діаспору. Вони не проживають так, як українці по всьому світу: від Парагваю до Канади. Тому Угорщина не піде на поступки. Угорщина дуже активно допомагає на Закарпатті. І не тільки угорцям, а й українцям... Більше того, угорці доплачують лікарям і вчителям, які працюють в окремих населених пунктах Закарпаття. Відповідно, платять податки до місцевих бюджетів", - додав губернатор.

"Мені здається, що навіть вище політичне керівництво України не знає, де сьогодні живуть українські діаспори. Хто заважає Україні піклуватися про своїх співвітчизників за кордоном так, як дбає про своїх Угорщина?" - сказав Москаль.

Нагадаємо, 8 грудня Венеціанська комісія ухвалила рішення про положення нового Закону України "Про освіту" щодо викладання державною мовою, мовою меншин та іншими мовами. У рішенні йдеться, що сприятиме посиленню державної мови і його обов'язковість для всіх громадян є "законною і навіть похвальною метою держави". Те ж саме стосується і державних заходів із вивчення мови всіма громадянами, що є шляхом до подолання існуючих нерівномірностей і сприяють ефективній інтеграції в суспільство осіб, які належать до національних меншин.

Крім того, Венеціанська комісія у своєму висновку зазначила, що Україні варто внести зміни до "мовної статті" закону "Про освіту", переглянувши заборону викладання російською мовою.

Голова МЗС України Павло Клімкін заявив, що Україна виконає рекомендації Венеціанської комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram